14 intervenții în situații de urgență au fost desfășurate de pompierii militari harghiteni, în ultimele 24 de ore, la nivel judeţean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor unui număr de nouă persoane. În afara acestor situații, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a cinci incendii.

În cursul zilei de luni, în municipiul Gheorgheni, pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o centrală termică. Ajunși la locul intervenției, au constatat că arderea se manifesta la acoperişul şi în interiorul centralei termice, pe o suprafață de aproximativ 45 mp, cu pericol de propagare la casa şi alte două anexe învecinate. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat, după aproximativ o jumătate de oră. În urma incendiului, au ars: circa 15 mp de acoperiş, cu învelitoare de ţiglă, 30 mp din pereţii laterali, 1 mc lemne de foc, haine; s-au deteriorat: centrala termică şi instalaţiile aferente acesteia, scule şi unelte, patru anvelope. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul căzut din sistemul de încălzit. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 10.000 lei.

Tot ieri, un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Vlăhiţa, au intervenit pentru stingerea unui incendiu, produs la un autoturism, pe DN 13A, km 107. Ajunși la fața locului, aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta în interiorul autoturismului, la bord. Intervenția pompierilor a fost promptă, flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întreaga maşină. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor/cablu electric defect. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 18.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 2.500 lei.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un garaj şi o magazie de lemne, în localitatea Joseni. Forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau, pe o suprafaţă de circa 20 mp din acoperișul celor două anexe, cu pericol de propagare la întregul acoperiş şi la uneltele depozitate în interiorul garajului. Incendiul a fost localizat în scurt timp, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU joseni, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. Au ars circa 20 mp de acoperiş, cu învelitoare din plăci de azbociment şi 0,5 mc cherestea; s-au deteriorat: o motocositoare, alte unelte şi scule. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de conductori electrici improvizaţi. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 8.000 lei.

La puţin timp după finalizarea acestei intervenţii, pompierii din cadrul Detaşamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit la acoperişul unui garaj, de pe strada Mihai Eminescu, municipiul Gheorgheni. La sosirea forţelor de intervenţie, ardea acoperişul garajului, pe o suprafaţă de circa 100 mp, cu pericol de propagare la întregul acoperiş şi la o altă anexă gospodărească, aflată în imediata apropiere. Pompierii militari, în cooperare cu SVSU Lăzarea, au reuşit localizarea şi stingerea incendiului, în limitele găsite, acesta izbucnind, cel mai probabil, din cauza coşului de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile. În urma incendiului, au ars: circa 100 mp din acoperişul garajului, din lemn, cu învelitoare de ţiglă, aproximativ 20 mp din pereţii laterali, 2 mc cherestea, 2 anvelope, 4 ferestre şi 4 uşi din lemn. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 12.000 lei.

În noaptea de luni spre marţi, la ora 02:26, în localitatea Remetea, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Remetea, au acționat cu trei autospeciale de intervenţie, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. Ajunși la locul intervenției, salvatorii au constatat că incendiul se manifesta la unul din pereţii casei, pe o suprafaţă de 5 mp, acesta fiind lichidat după circa o oră. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat, bunuri materiale în valoare de aproximativ 25.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 700 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coşul de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Din fericire, în urma evenimentului, nu au existat victime.

Alte nouă intervenţii au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD), fiind asistate nouă persoane adulte. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a trei accidente rutiere, trei afecțiuni medicale şi tot trei intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD.

 

 

Articolul precedentHarghitean de 75 de ani răpus de gripă
Articolul următorTânără accidentată după ce motocicleta pe care se afla s-a răsturnat. Șoferul circula cu viteză prea mare