Poliţiştii harghiteni au reţinut trei permise auto şi au aplicat 20 de amenzi şoferilor care foloseau telefonul mobil în timp ce erau la volan, după intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Rutier.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a precizat, pentru Agerpres că permisul se reţine pentru 30 zile atunci când conducătorul auto comite, concomitent cu folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive de filmare sau înregistrare, şi o altă faptă de natură contravenţională, privind încălcarea legislaţiei rutiere, chiar dacă pentru fapta respectivă nu este prevăzută măsura reţinerii permisului.

Gheorghe Filip a precizat că şoferii prinşi că foloseau telefoanele mobile la volan au tot felul de scuze, cei mai mulţi motivând că era vorba de o urgenţă sau că erau foarte grăbiţi.

După modificarea Codului Rutier, este interzisă folosirea telefonului mobil, dar şi a altor dispozitive de înregistrare şi filmare, amenzile putând depăşi 1.000 lei.

De asemenea, este sancţionată şi ţinerea în mână a acestor dispozitive.

Gheorghe Filip a punctat faptul că IPJ Harghita va derula, în continuare, „acţiuni specifice care vizează utilizarea acestor dispozitive, dar şi în cadrul celorlalte activităţi de supraveghere şi control în traficul rutier se va avea în vedere şi acest domeniu de activitate, care atrage o vulnerabilitate mărită a siguranţei rutiere, întrucât atenţia conducătorilor auto poate fi major diminuată, ba chiar inexistentă pe anumite fragmente de timp”.

Articolul precedentMembru ANAT: „Turismul balnear este alternativa dezvoltării durabile a județului Covasna”
Articolul următorStudiu: Suntem mai triști duminica