În perioada 22-25 ianuarie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat, la nivel judeţean, pentru gestionarea unui număr de 50 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (46 cazuri SMURD). În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 40 de persoane adulte şi 7 copii. În afara acestor situații, pompierii au intervenit și la o misiune de deblocare/salvare persoană și au acționat pentru stingerea a trei incendii.

Astfel, în cursul zilei de vineri, 22 ianuarie a.c., două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Remetea, Ditrău și Lăzarea, au intervenit, cu cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd cu șură), în localitatea Remetea. În urma producerii evenimentului, au ars: adăpostul de animale și un șopron de lemne, pe o suprafață de aproximativ 110 mp, 1 mc lemn de foc și 5 t de fân. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, în urma fumatului în locuri neprotejate corespunzător. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 35.000 lei, pagubele materiale fiind evaluate la 25.000 lei.

Duminică, 24 ianuarie, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu trei autospeciale de stingere, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe de pe strada Băii Sărate, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Ajunși la locul solicitării, echipajele au constatat că incendiul se manifesta generalizat la mansarda și acoperișul casei, pe o suprafață de circa 120 mp, cu pericol de propagare la casa și anexele gospodărești învecinate. În sprijinul pompierilor militari, au fost alertate SVSU Brădești și Satu Mare, care au acționat unitar pentru localizarea, protecția vecinătăților și lichidarea incendiului. Datorită intervenției prompte a pompierilor, incendiul a fost stins în aproximativ două ore, fără a fi înregistrate victime. Au ars: acoperișul din lemn, învelit cu țiglă și mansarda din lemn, pe o suprafață de aproximativ 120 mp, mobilierul din interiorul mansardei, articole de îmbrăcăminte, aparatură electronică; s-a deteriorat instalația electrică. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un aparat de încălzire electric defect (aerotermă). S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de 450.000 lei, pagubele materiale fiind evaluate la 100.000 lei.

Ieri dimineață, în jurul orei 09:30, s-a produs un incendiu la Școala Primară din Moglănești, municipiul Toplița. Imediat, la fața locului au fost trimise trei echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, ulterior fiind alertat și SVSU Sărmaș. Peste 20 de pompieri militari și civili, cu 3 autospeciale de stingere, au intervenit, timp de aproape 2 ore, pentru localizarea și lichidarea incendiului, care s-a manifestat la nivelul acoperișului unității de învățământ. A ars structura din lemn a acoperișului tip șarpantă, pe o suprafață de circa 80 mp; s-au degradat: învelitoarea din țiglă metalică, pe o suprafață de aprox. 100 mp, planșeul sălilor de clasă, pe circa 100 mp și pardoseala (parchet), pe o suprafață de circa 45 mp. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. După lichidarea incendiului, la locul intervenției a rămas în supraveghere un echipaj, pentru evitarea reaprinderii unor eventuale focare. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de aproximativ 350.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 30.000 lei.

Subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.    

Sursa: Realitatea de Harghita