De vineri și până astăzi au fost primite 7 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Praid, Vărșag și Voșlobeni.
 
Cele mai multe apeluri în acest weekend, în număr de patru, au fost primite din comuna Voșlobeni.
Primul apel a fost făcut pe 11 decembrie, la ora 22:49, un bărbat semnalând prezența unui urs în curtea gospodăriei sale. Echipajul de ordine publică, format din jandarm și polițist, trimis imediat pentru a interveni, nu a mai găsit ursul în zonă, împreună cu paznicul de vânătoare verificând inclusiv zona imediat apropiată.
Al doilea apel a sosit pe 12 decembrie la ora 01:32, o doamnă semnalând prezența unui urs în grajdul propriu. Echipajul de ordine publică, format din jandarm și polițist, împreună cu paznicul de vânătoare au îndepărtat ursul în afara zonelor locuite.
Al treilea apel din comuna Voșlobeni a fost făcut tot pe data de 12 decembrie, la ora 03:30, o doamnă semnalând prezența unei ursoaice cu pui pe o stradă din comună. Animalul sălbatic s-a retras singur în pădure, astfel că nu a mai fost nevoie de intervenția echipajului de ordine publică, format din jandarm și polițist, împreună cu paznicul de vânătoare.
Însă primul apel al acestui sfârșit de săptămână a fost făcut pe 10 decembrie, ora 19:32, din comuna Praid, o femeie anunțând prezența unui urs lângă o pensiune din localitate. La fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie, dar ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat. Ursul a revenit pe 11 decembrie, ora 05:10, la aceeași pensiune, apelul fiind făcut de către aceeași doamnă, dar la fel, ursul a părăsit singur zona, deși echipajul de jandarmerie a ajuns la scurt timp după efectuarea apelului.
Tot sâmbătă, 11 decembrie, la ora 18:54, un bărbat a semnalat prezența unui urs pe o stradă din comuna Vărșag, animalul sălbatic încercând să intre în curtea apelantului. Echipajul de poliție trimis în zonă, nu a mai găsit ursul, acesta plecând singur din zona unde fusese semnalat.
Ultimul apel a fost făcut în această dimineață tot din comuna Voșlobeni, paznicul de vânătoare solicitând sprijinul nostru în vederea îndepărtării unei ursoaice cu pui din zona unei curți din localitate.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente. 
În luna decembrie la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite un număr de 12 apeluri, prin care era solicitată intervenția jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor.
    De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 500 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție, fie format doar din jandarmi, fie echipaj mixt, format din jandarmi și politiști .
    Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Articolul precedentLoteria vaccinării 12 decembrie 2021. Numerele câștigătoare extrase duminică
Articolul următorRomânii, loviți de noi scumpiri în prag de iarnă. Energia și alimentele de bază, în fruntea clasamentului