Guvernul maghiar se pregătește asiduu pentru vizita pe care Papa Francis o are programată în România. Autoritățile de la Budapesta au pus la cale un plan prin care vor să scoată în evidență numărul mare al maghiarilor din zona Ținutului Secuiesc.

Conform unei dispoziții date de clasa politică din Ungaria, grupurile de elevi care doresc să ajungă la sfânta liturghie pe care Papa Francisc o va celebra la Şumuleu Ciuc, la data de 1 iunie, vor avea parte de sprijin financiar din partea statului.

Proiectul a fost lansat de Uniunea Rákóczi, care a colaborat cu Secretariatul de Stat responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. Anunțul a fost făcut, vineri, la Budapesta, de secretarul de stat Miklós Soltész, informația fiind transmisă de agenția maghiară de știri MTI.

Miklós Soltész a subliniat că vizita Papei Francisc în Ţinutul Secuiesc reprezintă un succes diplomatic ecleziastic uriaş, o excelentă oportunitate pentru întărirea relaţiilor româno-maghiare, pentru promovarea reconcilierii istorice, dar și o „fereastră” pentru ca maghiarii să își facă simțită prezența în Ținutul Secuiesc.

Soltész a anunțat că guvernul ungar susţine cu 160 milioane de forinţi (aprox. 500.000 de euro) organizarea vizitei Papei şi construcţiile necesare pentru vizita papală.

Papa Francisc va vizita România între 31 mai şi 2 iunie. Liderul Bisericii Catolice va ajunge la Bucureşti, la Iaşi, la Blaj, considerat centrul spiritual al greco-catolicilor, respective la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

Articolul precedentUrsul care a omorât un om la Crişeni va fi împuşcat
Articolul următorPrezentare de carte – „Noi, secuii, şi prietenii noştri români. Interviuri şi mărturii ale convieţuirii”