Sancţiuni de aproape 160.000 de lei aplicate, confiscări de circa 70.000 de lei şi 9 infracţiuni constatate, sunt câteva dintre rezultatele înregistrate în judeţul Harghita pe linie de protecţie a mediului, în ultimele luni.

În perioada februarie – iunie 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita au fost organizate activităţi specifice de punere în aplicare a Planului de măsuri Aedificium 2019.

Pentru realizarea completă a obiectivelor acţiunilor desfăşurate, la aceste activităţi au fost cooptaţi şi specialişti de la Garda Naţională de Mediu Harghita, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita.

Astfel, au fost constatate 8 infracţiuni, din care 5 de evaziune fiscală, una prevăzută de legea minelor şi două la regimul ariilor protejate.

Totodată, au fost indisponibilizaţi 134 de paleți de piatră andezit şi 24 de tone de sort, în valoare totală de aproximativ 70.000 de lei.

Una dintre cele mai importante activităţi desfăşurate de poliţiştii harghiteni în acest domeniu, a fost iniţierea şi realizarea unei acţiuni de prevenire şi combatere a poluării mediului prin deversarea de deşeuri, provenite de la o stație de epurare care se află amplasată în arie protejată, la care au fost cooptaţi şi specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi a Apelor Române.

Aceștia au procedat la prelevarea de probe de apă uzată, iar în urma analizelor de laborator s-a constatat faptul că valorile admise au fost cu mult depășite, sens în care a fost constatată încă o infracţiune prevăzută de Codul penal, respectiv de infectarea apei.

Articolul precedent14 copii intoxicaţi într-o tabără sportivă, la Borsec
Articolul următorZiua portului popular secuiesc, serbată la CJ Harghita