În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita a primit 9 apeluri, prin intermediul 112, prin care era anunțată prezența unor urși în municipiul Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni.
Cele mai multe – 6 la număr – au fost primite sâmbătă, fiind semnalată prezența urșilor în localitățile Miercurea Ciuc și Băile Tușnad.
„Primul apel primit prin intermediul 112, la ora 09:17, ne anunța prezența unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tușnad. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad, care a îndepărtat ursul înspre pădure. La ora 17:27 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat ne anunța despre prezența unui urs în mijlocul stațiunii Băile Tușnad (…) iar la ora 20:03, un al treilea apelant ne anunța despre prezența unui urs în curtea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului1 Jandarmi Mobil care a trecut la îndepărtarea animalului sălbatic din curtea instituției medicale. La ora 21:48, un bărbat anunța prezența unui urs pe str. Gării din Băile Tușnad, urs care a fost îndepărtat din zona locuită (…)Tot sâmbătă, la ora 22:03, o doamnă ne anunța despre prezența unui urs în apropierea unui izvor din aceeași stațiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format din jandarm și polițist”, transmite purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plutonier adjutant șef Gheorghe Suciu.
Potrivit acestuia, ultimul apel, primit la ora 22:37, care semnala prezența unui urs în apropierea unui hotel din stațiune, nu s-a confirmat, ursul nefiind găsit în zonă.
Duminică, jandarmii harghiteni au primit alte 3 apeluri care semnalau prezența urșilor în localitățile Băile Tușnad, Izvoru Mureșului și Cioboteni.
La ora 11:16, a fost anunțată prezența ursului lângă gara CFR din Băile Tușnad, iar la ora 18:00, un bărbat a semnalat prezența unui urs în localitatea Izvoru Mureșului, la fața locului fiind trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Gheorgheni.
„La fața locului au fost prezenți și doi membrii ai asociației de vânători. Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă și de durată, deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat. Într-un final acesta a fost îndepărtat spre pădure.”, a explicat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.
Al treilea și ultimul apel a fost făcut la ora 22:55, fiind semnalată prezența ursului în Cioboteni. Animalul a fost îndepărtat de către săteni, până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă.
Apelul IJJ harghita: „Menirea mesajelor Ro-Alert nu este de a-i face pe oameni să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor!”
Jandarmii harghiteni atrag atenția că mesajele Ro-Alert pentru avertizarea populației despre prezența urșilor în zonele circulate sunt emise tocmai pentru ca locuitorii să se ferească și să evite zonele respective, și nu pentru ca aceștia să se adune în număr cât mai mare pentru a fotografia sau hrăni animalele.
„Pe această cale, facem un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este aceea de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, subliniază purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plutonier adjutant șef Gheorghe Suciu.
În toate cazurile au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm.
Foto: IJJ harghita