Un număr de 24.954 de fermieri au depus, în acest an, cereri pentru subvenţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita, numărul scăzând uşor faţă de anul trecut, a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Haschi Andras.

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de cereri şi a suprafeţei este una normală, în contextul în care unele păşuni se împăduresc şi fermierii nu vor să defrişeze puietul, dar şi pentru că unii fermieri decedează, iar cererile sunt preluate de copii.

„În judeţul Harghita avem un număr de 24.954 de cereri, cu 642 de cereri mai puţine ca anul trecut, (…) având o suprafaţă totală de 179.970 de hectare, cu 2500 de hectare mai puţin faţă de anul trecut. (…) În fiecare an numărul cererilor scade, în general, atât la nivel naţional, cât la nivel judeţean fermierii sunt în vârstă, cei tineri preiau cererea părinţilor decedaţi, asta înseamnă că scade numărul de cereri. Practic se unesc cererile sau se cuplează, să spun aşa, şi de aici se şi vede (scăderea – n.red.). (…) Suntem în zonă de munte, unde şi păşunile se împăduresc, oamenii nu vor să defrişeze nici chiar puietul, aşa că suprafeţele scad puţin, dar nu este o scădere semnificativă, este ceva absolut normal”, a explicat Haschi Andras.

Acesta a spus că urmează o perioadă de controale administrative, urmând ca toate documentele să fie reverificate şi completate, dacă va fi nevoie, în timpul verii vor fi efectuate vizitele în teren, iar plata subvenţiei va avea loc, cel mai probabil, spre sfârşitul anului.

Potrivit lui Haschi, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes, în Harghita, în ciuda anumitor dificultăţi.

„A fost o campanie destul de grea, având în vedere faptul că tot programul de subvenţionare este unul nou, nu mai lucrăm cu aşa-numitul PNDR, ci avem un Plan Naţional Strategic, care este nou atât pentru angajaţii APIA, cât şi pentru fermieri. (…) Nu au fost probleme deosebite, noi lucrăm într-un stil mai aparte zic, lucrăm împreună cu autorităţile locale, asta înseamnă că fermierul care nu se descurcă în birocraţie este ajutat de către diverse echipe care fac tot posibilul ca fermierii să şi toată depunere, depune cererea în mod corect şi la timp”, a precizat Haschi Andras.

De asemenea, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, fonduri folosite pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mai bune în mediul rural. AGERPRES

Articolul precedentDin cauza nepăsării, statul pierde 1 miliard de Euro/an prin reparațiile auto nefiscalizate care au explodat în ultimii 2 ani.
Articolul următorUn ciclon periculos lovește România. Ce zone vor fi afectate de furtuni violente și ploi torențiale