Ultimele 24 de ore au fost pline pentru pompierii militari harghiteni, cele mai multe solicitări fiind primite pentru acordarea de prim ajutor. Astfel, echipajele de paramedici SMURD au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui număr de 12 persoane aflate în dificultate, în cazul a opt diverse afecțiuni medicale și patru traumatisme.

Totodată, echipajele de salvatori harghiteni au fost solicitate să acționeze la 2 misiuni de stingere a incendiilor.

Ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, peste 30 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Dealu au intervenit, cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la atelierul de producție al unei societăți cu profil de fabricare a ambalajelor din lemn, din localitatea Dealu. Echipajele operative de pompieri ajunse la fața locului au acționat rapid pentru lichidarea flăcărilor,  care se manifestau pe o suprafață de aproximativ 50 mp, astfel încât acestea nu s-au extins și la celelalte hale învecinate și depozitul de bușteni. Pompierii au reușit lichidarea incendiului după aproximativ o oră. În urma acestuia, a ars hala gater, pe o suprafață de circa 50 mp și s-au degradat 3 mc material lemnos și 10 m gard din lemn. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 180.000 lei, pagubele materiale fiind evaluate la circa 10.000 lei.

Seara trecută, în jurul orei 19, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată și litieră, care a cuprins o suprafață de circa 1000 mp, în zona km 4 Gheorgheni. După aproximativ 2 ore de efort neîntrerupt, pompierii au reușit să localizeze incendiul, fără ca acesta să se extindă și la pădurea învecinată. Din cauza lăsării întunericului, echipajele s-au retras, iar operațiunile de stingere a tuturor focarelor fumegânde vor continua și în cursul acestei zile. 

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată acestor incendii de vegetație uscată. În astfel de cazuri, flăcările se întind cu repeziciune, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a limita și lichida arderea necontrolată. Situația este cu atât mai delicată cu cât există pericolul de propagare a incendiilor. Pentru evitarea unor astfel de situații, adresăm rugămintea cetățenilor să țină cont de faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

În continuare, subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedentALEGERI LOCALE 2020. Cum trebuie să pui ștampila pe buletinul de vot și când este considerat votul NUL
Articolul următorBilanț COVID pentru ultimele 24 de ore: 1.059 de cazuri noi și 45 de decese/ 496 dintre cei infectați se află pe secțiile ATI