Grupul de Comunicare Strategică lansează un avertisment cu privire la un fake news de proporții care circulă pe rețelele de socializare. Potrivit unui site găzduit în Rusia, „un tir plin cu cadavre” ale unor persoane care au fost diagnosticate cu COVID-19 ar fi fost depistat astăzi în București. 

Informațiile false sunt puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, propagate pe rețelele de socializare. 

Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook. 

Între articolele promovate se numără și cel cu titlul: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID”. 

În conținutul articolului se susține că „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume!  Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie…”

Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

„Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false! Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, transmite Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat de presă.

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Circ la marginea Bucureștiului, cu Nicușor și Aurelian
Articolul următorGospodării și drumuri afectate de inundații. Intervențiile ISU Harghita în ultimele 24 de ore