Bacșișul, foarte aproape de a fi fiscalizat!

Proiectul de lege este unul mai vechi, încetinit însă de pandemia de COVID-19 și reluat acum, trei ani mai târziu.

Orice client care va dori să recompenseze un ospătar sau un chelner pentru serviciile primite ar urma să primească un bon fiscal pe care să fie evidențiat bacșișul, conform proiectului care a primit raport de adoptare, astăzi, în Comisia de buget a Camerei Deputaților.

Legea urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Potrivit variantei de proiect adoptate marți, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma în procente, fie suma absolută.

Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.

Președintele Comisiei de buget, Bogdan Huțucă, a declarat: ”Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată.  Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă, cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoană juridică, dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite în aplicare”.

Articolul precedentCum încălzești locuința fără să consumi curent electric sau gaze. Soluții care nu te costă aproape nimic
Articolul următorKelemen Hunor: „Cred că o creștere de 15-16% a pensiilor este una corectă”