Tribunalul Braşov a aprobat, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a secuilor condamnaţi pentru terorism, a anunţat deputatul Terza-József Kulcsár de la Partidul Civic Maghiar (PCM), pe pagina sa de Facebook, după ce a fost informat despre acest lucru de către familiile celor doi,  scrie agenția de presă ungară MTI.

Cei doi maghiari au putut solicita eliberarea condiţionată începând din mai 2020. De atunci, au înaintat patru astfel de cereri, iar în urma conduitei exemplare de care au dat dovadă, comisia competentă din cadrul închisorii a propus de fiecare dată eliberarea.

Cu toate acestea, în cazul lui István Beke, până acum instanţele au respins fiecare cerere. Judecătoria Braşov a dispus de două ori eliberarea lui Zoltán Szőcs, însă după recursul parchetului, Tribunalul Braşov şi-a schimbat sentinţa.

Pedeapsa aplicată celor doi tineri secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism expiră în şase luni.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs, doi activişti din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au fost condamnaţi, de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

Condamnarea lor a provocat indignare în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât în
calitate de primă instanţă, Curtea de Apel din Bucureşti a constatat că cea mai mare parte din rechizitoriul redactat de către DIICOT este nefondată, astfel că le-a aplicat acestora doar 11,
respectiv 10 luni de închisoare – perioade pe care cei doi le-au petrecut, deja, în arest preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT a ajuns la concluzia, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia şi a unor petarde descoperite în locuinţa celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa
centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

În acel moment, voci din rândul opiniei publice maghiare, dar și dintre parlamentarii din Ungaria au sărit în apărarea celor doi. De asemenea, în urma arestării lor, la Târgu Secuiesc au avut loc proteste timp de mai multe săptămâni.

Sursă: Ziar Harghita

Sursa foto: www.erdely.ma

Articolul precedentRăsturnare de situație în criza gunoaielor din Sectorul 1! Finanțele au sesizat Parchetul General – bunurile lui Bogdan Adimi, puse sub SECHESTRU
Articolul următorDecizie CRUCIALĂ în scandalul MOMENTULUI! Consilierul lui Cîțu din Guvern și-a dat DEMISIA