Cele mai importante vaccinuri pentru nou născuţi şi copii mici lipsesc din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, directoarea instituţiei, dr. Tar Gyongyi, care a opinat că din cauza unor astfel de crize scade acoperirea vaccinală în România.

„Noi deja avem stoc zero la cele mai importante vaccinuri pentru copii, pentru nou născuţi şi copii mici. (…) Lipseşte vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, vaccinul împotriva hepatitei B. Pur şi simplu, copiii pleacă nevaccinaţi din spital cu hepatită B (vaccinul împotriva hepatitei B – n.red), primesc doar BCG, că din acela avem încă, din fericire, dar hepatită B nu primesc. După aceea, nu primesc la două luni, nu primesc la patru luni. Deja, din august, imediat au trecut patru luni. Copiii care s-au născut la începutul lui august, dacă nu ne vin (vaccinurile – n.red.), şi nu cred, pentru că nu am fost anunţaţi să primim vaccin hexavalent, vor fi nevaccinaţi deja cu al treilea vaccin pe care ar fi trebuit să-l primească conform vârstei”, a declarat dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a subliniat că medicii de familie se confruntă cu „furia” părinţilor care ar vrea să îşi vaccineze copiii, dar nu există vaccinuri.

„Avem mari probleme, pentru că noi suntem cei care insistăm, întotdeauna, pe disciplina de vaccinare, cât de importantă e. Şi acum, explică-i părintelui. Şi ne confruntăm şi noi în mod direct, dar medicii de familie şi mai intens, cu furia părinţilor care consideră că, da, într-adevăr, e important să-ţi vaccinezi copilul şi noi insistăm pe acoperirea vaccinală şi pe disciplina de vaccinare şi noi, din păcate (nu avem vaccinuri – n.red.), nu din vina noastră, că noi am estimat foarte corect şi foarte exact cantităţile necesare şi nu le-am primit”, a spus şefa DSP Harghita.

Ea nu a putut preciza care este motivul pentru care lipsesc vaccinurile pentru copii, explicând că achizitorul central este Ministerul Sănătăţii, dar consideră că se pot găsi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, respectiv existenţa unui stoc de rezervă, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări europene.

„Deci, este o metodă consacrată (în ţările europene – n.red.), există un stoc de un an sau doi ani, depinde de ţară, din care, întotdeauna se scoate, în ordinea expirării, bineînţeles, doza necesară şi se menţine (stocul existent – n.red.), aşa cum există stoc de corturi, de pături etc. Ştiu că costă bani, dar există fonduri europene, există resurse din care să-ţi rezolvi această problemă, pentru că e foarte dăunător. Noi luptăm aici, pe teren, pentru respectarea disciplinei şi după aia suntem ridiculizaţi, practic, de medicii de familie şi de părinţi”, a arătat dr. Tar.

Ea a mai vorbit despre importanţa vaccinării împotriva bolilor copilăriei şi a spus că a o astfel de situaţie, în care vaccinurile pentru bebeluşi şi copii mici să lipsească, nu s-a mai întâmplat de câţiva ani.

„Merg la sfârşitul săptămânii la un seminar cu UNICEF în care suntem instruiţi cum să facem recuperare vaccinală. Dar ei nici nu se gândesc că recuperarea vaccinală trebuie să o facem pentru că nu am avut vaccin. Ei au organizat acest seminar pentru categoriile care nu vor să se vaccineze sau omit să se prezinte la timp. (…) Dar acolo, voi fi nevoită să le spun că problema noastră centrală nu e cu ei, este atunci când nu avem vaccin. Şi asta nu s-a mai întâmplat. Nu m-aş fi aşteptat ca după COVID să mai ajungem în situaţia asta”, a mai spus şefa DSP Harghita.

AGERPRES

Articolul precedent341 de noi investiții, în 238 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Articolul următorMinisterul Dezvoltării asigură transparența deplină a plăților Programului ”Anghel Saligny”