Poliţiştii harghiteni, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, continuă activităţile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19.

Reperele acţiunilor desfăşurate în acest sens, în perioada 16 – 17 octombrie 2020, pe raza judeţului Harghita.

În perioada ultimelor 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, a continuat activităţile specifice de prevenire a răspândirii noului CORONAVIRUS, în special prin verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară.

În acest interval de timp, pe raza judeţului Harghita au acţionat 183 de poliţişti, din care 167 au fost angrenaţi direct în activităţi contextuale pe COVID-19, la care au fost cooptaţi şi 29 de poliţişti locali, 63 de jandarmi şi 5 pompieri, îndeosebi în zonele cu un aflux mare de cetăţeni, în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone aglomerate, precum și mijloace de transport în comun.

În cadrul celor 59 de acţiuni, desfășurate independent şi/sau în cooperare cu alte structuri M.A.I. ori instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost verificate 295 de unităţi economice şi 405 obiective sau alte locaţii, respectiv restaurante, terase, parcuri, diferite spaţii de cazare, zone de picnic şi alte zone de agrement, dar şi locaţii/zone de izolare/carantinare.

De asemenea, au fost verificate 111 mijloace de transport, din care 57 de mijloace de transport public în comun şi au fost legitimate 1.276 de persoane, dintre care 177 s-a constatat că nu respectau măsurile de protecţie individuală.

Totodată, au fost verificate 262 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare, iar alte 475 de persoane au fost verificate referitor la respectarea măsurilor de carantină.

Ca şi în acţiunile anterioare, au fost transmise sute de mesaje preventive şi avertizări, atât operatorilor economici cât şi persoanelor fizice, însă au fost aplicate şi 204 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe persoanelor care nu au respectat măsurile de protecţie individuală, toate în context COVID-19, în cuantum total de 10.300 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății întregii comunităţi vor continua și în perioada următoare, sens în care recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie sanitară, atât pentru propria siguranţă cât şi pentru protejarea semenilor.

Reamintim operatorilor economici că nerespectarea măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, poate fi sancţionată inclusiv cu limitarea sau suspendarea pe o durată determinată a activităţii.

Mulțumim tuturor persoanelor fizice şi juridice care au respectat normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

Sursa: Realitatea de Harghita