Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, spune că propunerea PCM, de eliminare a limbii române din examenele copiilor etnici maghiari este contraproductivă, soluţia fiind adaptarea curriculei la condiţia copilului a cărui limbă nativă nu este româna şi intervenţia statului român prin politici publice.

”Eu vorbesc şi în calitate de cetăţean român de etnie maghiară care a studiat într-o clasă cu predare în limba maghiară şi apreciez că este contraproductivă propunerea de eliminare a examenului de limbă română pentru copiii etnicilor maghiari. Cred că este nevoie de o adaptare la situaţia elevilor care învaţă într-o clasă cu predare în limba minorităţilor, în sensul în care curricula examenului trebuie adaptată astfel încât să se ia în considerare diferenţa care există între elevul care învaţă în clasă cu predare în limba maternă raportat la cel cu predare în limba română, pentru că limba oficială în stat pentru elevul maghiar nu este limba nativă”, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos.

Csaba Asztalos spune că elevul maghiar nu studiază limba şi literatura română de pe poziţia de limbă maternă, aşa cum face elevul român şi spune că exact din acest motiv se impune adaptarea curriculei, pentru că gradul de dificultate, elementele de învăţare diferă.

”Eu pledez pentru o adaptare a curriculei la realitatea elevului pentru care limba oficială a statului este limba maternă. Adaptarea înseamnă că dacă dumneavoastră studiaţi în limba română aveţi un avantaj în sensul în care daţi un examen în limba dumneavoastră maternă, în timp ce pentru copilul de limba maghiară, limba română nu este limba maternă, ci limba oficială în stat”, a detaliat preşedintele CNCD.

Partidul Civic Maghiar (PCM) va depune, săptămâna viitoare, în Parlament, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii Educaţiei care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Naţională de la sfârşitul claselor a VI-a şi a VIII-a şi la Bacalaureat pentru elevii maghiari.

Preşedintele PCM, Mezei Janos, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că motivul care a stat la baza propunerii legislative este că elevii maghiari sunt discriminaţi faţă de cei români, având în plus examenul de limba română, scris şi oral.

Articolul precedentRomânia s-a calificat în grupa doi valorică a Campionatului Mondial de Hochei
Articolul următorRestricții de circulație pe drumul județean din localitatea Valea Strâmbă