Călugărul franciscan Csaba Böjte, a cărui fundaţie are mai multe orfelinate în Transilvania, a primit premiul Pro Cultura Hungarica la Budapesta, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. 

Premiul i-a fost înmânat de către Miklós Kásler, care a spus că Böjte și-a început serviciul în anul 1992 ca preot în orașul Deva, moment la care a pornit și activitatea căreia i s-a dedicat apoi, respectiv ajutorarea copiilor orfani.

Astăzi, Fundația St Francisc pe care o conduce călăgărul este o organizație care are grijă de peste 2500 de copii aflați în 26 de orfelinate de pe întregul teritoriu al Transilvaniei, inclusiv în Harghita.

„Datoria tuturor oamenilor este iubirea pentru aproape, construirea unor comunități și munca asiduă pentru binele comun”, a spus Csaba Böjte în discursul său de acceptare a premiului conform www.stiridinvest.ro.

Odată cu sfârșitul comunismului, Ungaria a început să celebreze Ziua Culturii Maghiare pe 22 ianuarie, ziua în care poetul Ferenc Kölcsey a scris în 1823 versiunea finală a versurilor pentru Imnul Național, versuri puse apoi în 1844 pe muzica renumitului compozitor Ferenc Erkel.

Articolul precedentVIDEO Un TIR a derapat la Borsec
Articolul următorCum s-a ajuns ca Papa Francisc să vrea să vină la Şumuleu?