Expunerea la soare, mai ales la ora prânzului, considerată oră de vârf, trebuie evitată pe cât posibil. Dacă, totuşi, ieşiţi, câteva mijloace de protecţie sunt binevenite: pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, în culori deschise.

În cazul expunerii la soare, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie:

Purtaţi haine potrivite: cât mai subţiri, uşoare, lungi, albe sau in culori cât mai deschise, de preferat din ţesături naturale. Folosiţi pălării, şepci sau umbrele.

Folosiţi crema pentru protecţie solara: arsurile solare produc durere, distrugerea pielii, duc la o pierdere mai mare de lichide si scad capacitatea organismului de a-si scădea temperatura.

Limitaţi expunerea la soare intre orele 10-18: lăsaţi pentru dimineaţa si seara activităţile in aer liber.

Purtaţi ochelari de soare: cu filtru UVA şi UVB

Alimentaţia corectă în perioada de caniculă

Beţi multe lichide: in funcţie de tipul activităţii si de intensitatea ei puteţi consuma până la 4–6 litri de lichid/ zi.

Nu consumaţi alcool sau băuturi foarte dulci, ele pot duce la o pierdere mai mare de lichide. Evitaţi băuturile foarte reci, va pot da crampe si dureri de stomac. Reduceţi consumul de cafea , cafeaua elimină calciul din organism.

Evitaţi mesele grele, bogate in grăsimi si mâncărurile fierbinţi

Înlocuiţi sarea si mineralele: acestea se pierd in mod obişnuit prin transpiraţie. Puteţi consuma băuturi speciale pentru sportivi ce aduc sarea si mineralele pierdute.

Evitaţi expunerea la soare

Staţi in casă si pe cât posibil intr-o încăpere cu aer condiţionat sau ventilat şi odihniţi-vă! Cele câteva ore petrecute la răcoare va vor ajuta organismul sa rămână mai rece când va veţi reîntoarce la temperaturi crescute.

Când temperaturile sunt ridicate, duşurile şi băile la temperatura pieli trebuie făcute frecvent pentru a va răcori.

In perioadele cele mai calde din zi nu trebuie făcut efort fizic susţinut.

Dacă vă desfăşuraţi activitatea la câmp evitaţi expunerea la soare între orele 10-18, căutaţi un loc umbros

Evitaţi variaţiile mari de temperatura in timp scurt (de la temperaturi foarte scăzute la temperaturi ridicate).

Articolul precedentPremierul Orban despre deschiderea școlilor: Totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice
Articolul următor100% TU DECIZI! Emanoil Savin, traseistul care n-a ratat niciun partid. Bugetarul cu avere de top Forbes