Evenimentul de deschidere, ceremonia de decernare a premiilor și evenimentele conexe ale celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc vor avea loc între 5 și 7 octombrie la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc.
 
Artistul thailandez Mettrai Pongchomporn, câștigătorul celei de-a 6-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe. Vernisajul va fi susținut de Fruzsina Vargha, viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe. De asemenea, în data de 5 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc vernisajul expoziției PASĂREA TRĂIEȘTE / Imre Baász – mărturii și ideea tiparului în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Expoziția a fost organizată de artiștii Dénes Miklósi și Vilmos Koter, alături de echipa Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.
 
Joi, 6 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea oficială și ceremonia de decernare a premiilor a celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Vernisajul va fi susținut de Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei, și Dr. Iréne Kányádi, istoric de artă.
 
Seria de evenimente va continua la Miercurea-Ciuc, vineri, 7 octombrie, de la ora 17:00, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, cu vernisajul expoziției celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, care va fi vernisată de Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei, și Eszter Túros, istoric de artă. 
 
Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit un forum internațional semnificativ al graficienilor, importanța sa fiind confirmată și de faptul că anul acesta artiști din 62 de țări și-au și-au trimis lucrările pentru Bienală. În timpul perioadei de înscriere de zece săptămâni, s-au primit aproape 2000 de lucrări de la 844 de artiști. Juriul a selectat 303 lucrări pentru expoziția Bienalei. 
 
Obiectivul principal al G7 este să se concentreze în continuare pe arta grafică contemporană, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a tendințelor și evoluțiilor actuale în domeniul creației de imagini prin reproducere. În 2022, o serie de artiști au răspuns la apelul lansat prin titlul Strategii al Bienalei cu lucrările lor, inclusiv ca răspuns dat la situația socială actuală.
 
Juriul G7 este alcătuit din reprezentanți de renume internațional ai profesiei: Prof. Dr. Bogdan Achimescu, profesor la Universitatea de Arte din Cracovia, Prof. Dr. Erőss István, rectorul Universității Maghiare de Arte Plastice, Prof. Dr. Adriana Lucaciu, profesor la Facultatea de Arte Plastice al Universității de Vest din Timișoara, Dr. Andrea Pézman, lector la Departamentul de Arte Grafice al Universității de Arte Plastice din Bratislava, Dr. Beáta Bordás, istoric de artă, directoarea Centrului de Artă din Transilvania din Sfântu Gheorghe, Dr. József Szurcsik, rector adjunct și conferențiar șef de catedră al Universității Maghiare de Arte Plastice, și Apor S.Ferencz, artist plastic,curatorul Bienalei. În acest an, juriul a acordat 12 premii pentru cele mai bune lucrări.
 
Evenimentul este organizat în comun de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliile Județene Covasna, Harghita și Mureș, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul de Artă din Transilvania, Primăria Miercurea-Ciuc, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Muzeul Județean Mureș, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Muzeul Național Secuiesc.

Premiile sunt oferită de către:
Marele premiu al bienalei – Kurkó Árpád; Premiul Nagy Pál – Consiliul Județan Mureș, Muzeul Județean Mureș; Premiul Nagy Imre – Consiliul Județului Harghita, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea; Premiul Plugor Sándor – Consiliul Județului Covasna, Centrul de Cultură al Județului

Ungariei, MVM Energy Romania; Premiul Universității de Arte Plastice din Ungaria – Universitatea de Arte Plastice din Ungaria, Budapesta; Premiul Universității Eszterházy Károly – Universitatea Eszterházy Károly, Institutul de Arte Vizuale, Eger; Premiul Partium din partea Universității Creștine Partium – Universitate Creștine Partium, Departamentul de Arte Plastice, Oradea; Premiul Taberei de Creație Pulzus – Tabăra de Creație Pulzus, Odorheiu Secuiesc; Premiul Taberei de Creație din Lăzarea – Centrul Cultural și de Arte Lăzarea; Premiul Asociației Culturale MAMŰ Society – Asociației Culturale MAMŰ Society, Budapesta.
 
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al Bienalei: www.gbiennial.ro sau www.facebook.com/grafikaiszemle. 

Articolul precedent25 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în ultimele zile
Articolul următorApple începe să fabrice iPhone 14 în India, o schimbare mare în politica sa de producţie