Direcţia Silvică Harghita găseşte din ce în ce mai greu persoane care să culeagă fructele de pădure şi ciupercile din zonele administrate sau aflate în proprietate, oamenii preferând să plece să lucreze în străinătate, la munci similare, dar pe salarii mult mai mari.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita , Cătălin Mutică, a declarat, pentru Agerpres, că instituţia pe care o conduce are contracte de livrare a 40 tone de zmeură, 20 tone de afine şi 20 tone de măceşe, dar onorarea acestora depinde, în mare măsură, de găsirea unui număr suficient de persoane care să meargă în pădure, pentru a le culege.

Potrivit sursei citate, în fiecare an, Direcţia Silvică se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, lucrătorii sezonieri alegând să plece în străinătate, pentru a culege afine şi zmeură de pe plantaţiile unde se cultivă intensiv.

‘Culegătorii de fructe de pădure şi ciuperci sunt din ce ce în ce mai greu de găsit. Motive sunt legate de faptul că aici câştigurile sunt mult mai mici decât cele pe care le pot obţine în această perioadă, la munci sezoniere în străinătate. Ei merg acolo şi lucrează tot la acelaşi gen de munci, la culegerea fructelor de pădure care sunt cultivate intensiv, în străinătate fiind foarte multe plantaţii de afine şi zmeură. De aceea, sunt dispuşi din ce în ce mai puţin să îşi piardă timpul cu recoltatul fructelor de pădure în ţară, având în vedere că pot să câştige mai bine în activităţi sezoniere în străinătate’, a explicat Cătălin Mutică.

El consideră că interesul pentru această activitate este în scădere şi pentru că a crescut nivelul de trai, iar oamenii se îndreaptă spre domenii mai rentabile.

‘Cred că, până la urmă, evoluţia socială a României va duce la situaţia în care nu se vor mai recolta fructe de pădure în mod eficient’, este de părere şeful Direcţiei Silvice Harghita.

Totodată, un alt motiv pentru care culegătorii de fructe de pădure sunt din ce în ce mai greu de găsit este legat de faptul că a crescut numărul urşilor, iar oamenilor le e teamă să meargă în pădure, pentru a nu fi atacaţi.

‘Foarte mulţi culegători nu prea mai au curajul să meargă în pădure, din cauza creşterii numărului de urşi. Se duc foarte mulţi să culeagă ciuperci, care se găsesc în arborete libere şi ursul poate fi observat de la distanţă, dar în zmeuriş, dacă intri, există riscul să se întâlneşti cu ursul’, a spus Cătălin Mutică.

În ceea ce priveşte culegerea ciupercilor, Direcţia Silvică Harghita a cesionat dreptul de recoltare a 41 de tone de hribi, gălbiori şi ghebe din pădurile aflate în proprietate sau în administrarea instituţiei.

‘Ciupercile sunt foarte perisabile, noi nu avem capacitatea să le prelucrăm şi atunci cesionăm dreptul de recoltare, adică organizăm licitaţii şi vin firme care se angajează să meargă cu muncitorii lor ca să recolteze o anumită cantitate. Anul acesta am cesionat dreptul de recoltare pentru 41 de tone de ciuperci, respectiv 26 tone de hribi, 13 tone gălbiori şi 2 tone de ghebe‘, a mai precizat Cătălin Mutică.

Direcţia Silvică se confruntă cu un deficit de forţă de muncă şi atunci când au loc campaniile de plantare de puieţi, instituţia fiind nevoită să apeleze la firme care să aducă muncitori pentru această activitate, întrucât lucrătorii sezonieri nu mai sunt interesaţi potrivit sursei citate.

Articolul precedentFK Miercurea Ciuc, victorie într-un meci amical
Articolul următorPoliţist ajuns în spital, după ce a fost bătut de un scandalagiu, la Zetea