Guvernul ungar se aşteaptă de la autorităţile române să readucă cimitirul militar din Valea Uzului ″la starea sa iniţială″⁣, a declarat marţi în Parlamentul de la Budapesta ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

De comun acord cu UDMR, guvernul ungar consideră că ″singura decizie acceptabilă″⁣ este revenirea (la situaţia anterioară), a spus Szijjarto.

Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, şi se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Autorităţile locale din Dărmăneşti au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari, scrie Agerpres.