Aproape jumătate dintre firmele care au participat la o prognoză realizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita nu preconizează angajări anul viitor, cauzele fiind legate de creşterea preţurilor la energie şi gaze, care au accentuat incertitudinile faţă de viitorul economic.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a precizat joi, pentru AGERPRES, că prognoza cu privire la necesarul de forţă de muncă a fost realizată în perioada 12 septembrie-31 octombrie 2022, prin aplicarea unui chestionar online la care au răspuns un număr de 1.264 de angajatori, din totalul de 7.920 de angajatori care au avut salariaţi în iunie 2022.

Potrivit sursei citate, cei 1.264 de angajatori au preconizat un număr de 3.674 de oferte de angajare pentru cursul anului viitor, mult mai mare decât în anul 2021, când s-au preconizat doar 1.487 de angajări.

Angajatorii respondenţi au înglobat 44.042 de salariaţi, din totalul de 75.471 de salariaţi din judeţ, adică 58,44 % din totalul de salariaţi, lucru considerat de specialiştii AFOFM ca fiind relevant.

Datele furnizat de Jano Edit arată că 611 dintre angajatorii care au răspuns la chestionar au considerat că nu vor face angajări anul viitor, ceea ce înseamnă 48,34%.

Cauzele pot fi legate de creşterea preţurilor la energie şi gaze, care au accentuat incertitudinile privind viitorul economic.

„Chiar dacă nu am avut întrebare specifică pe acest aspect, pentru că acest chestionar a fost trimis pe mail, iar după aceea i-am contactat şi telefonic să le explicăm de ce e importantă această prognoză şi ce trebuie să facă, atunci ne-au spus mulţi că nu prea ştiu ce să răspundă, că există o incertitudine din cauza creşterii preţurilor (la energie şi gaze – n. red.)”, a precizat Jano Edit.

De asemenea, prognoza a mai arătat faptul că firmele care vor să facă angajări anul viitor doresc să încadreze, în special, muncitori calificaţi.

„Aproximativ 75% dintre cei care ne-au spus că, da, doresc să angajeze în viitor, vizează muncitori calificaţi. În special muncitori calificaţi în tratarea lemnului, vânzători în magazine, muncitori în transporturi şi depozitarea mărfurilor, muncitori în industria prelucrătoare”, a spus reprezentantul AJOFM.

Numărul angajărilor preconizate din rândul specialiştilor cu studii superioare este mic, de doar 304, dar uşor mai mare decât anul trecut.

„În ceea ce priveşte studiile superioare, în special se preconizează angajări de profesori, specialişti în domeniul finanţelor şi administrativ, personal medical şi resurse umane. Ceea ce poate fi considerat un semnal de alarmă este numărul foarte mic de angajări preconizate de ingineri, de doar 14, probabil şi din cauza lipsei unei industrii puternice în judeţ”, a explicat Jano Edit.
Prognoza a mai relevat că cele mai multe locuri vacante anul viitor vor fi în meseriile de tâmplar universal, vânzător, manipulant mărfuri, încărcărtor descărcător, asistent medical generalist, lucrător comercial, muncitor calificat în construcţii, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide, ospătar, conducător auto transport rutier mărfuri şi operator confecţioner.

Totodată, se preconizează că se vor înregistra 883 de angajări din rândul personalului necalificat, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul angajărilor preconizate. Acest lucru se datorează, în special, cunoaşterii de către angajatori a potenţialului actual al pieţei, ei fiind informaţi că nu există muncitori calificaţi suficienţi, motiv pentru care doresc să angajeze direct muncitori necalificaţi.

„Acest lucru arată o criză a forţei de muncă la nivel judeţean, dar pentru noi este şi o chestiune pozitivă, să spunem, pentru că astfel se măresc şansele ca absolvenţii programelor de formare profesională şi absolvenţii învăţământului tehnic, care nu au experienţă, totuşi, să se poată încadra pe piaţa muncii”, a mai arătat Jano Edit.

Aceasta a ţinut să puncteze că prognoza pe termen scurt privind necesarul de forţă de muncă, realizată pentru al patrulea an consecutiv de AJOFM Harghita, este foarte importantă pentru a cunoaşte mişcările de pe piaţa forţei de muncă judeţene, dar şi pentru ca instituţia să poată fundamenta planul de formare profesională a şomerilor şi să organizeze cursuri pentru adulţi în acele domenii în care se caută forţă de muncă în judeţ.

AGERPRES 

Articolul precedentMotivul pentru care astăzi nu trebuie să faci cumpărături deloc
Articolul următorCâți bani aduc fericirea – Vrei să știi suma exactă? Concluzia la care nu te așteptai