Aproximativ 70% din totalul de 2.600 kilometri de trasee turistice din Harghita au fost digitalizate de salvamontişti, fapt ce a dus la scăderea semnificativă a cazurilor de rătăciri pe munte.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat pentru Agerpres că proiectul de digitalizare a început în urmă cu aproximativ patru ani şi presupune o muncă susţinută, de măsurare şi verificare a traseelor şi de realizare a track-urilor acestora, care sunt încărcate, apoi, pe site-ul Salvamont Harghita.  

„Vorbim despre 2.600 de kilometri de trasee turistice, din care aproximativ 70% sunt digitalizate. E o muncă imensă. Asta înseamnă că parcurgem fiecare traseu în parte, facem măsurători şi aceste măsurători sunt puse pe o hartă, iar pe hartă apar traseele în 2D sau 3D, e ceva fantastic! (…) Se face track-ul traseului, e încărcat online, pe site-ul Salvamont Harghita, de unde poate fi descărcat de oricine, chiar pe telefonul mobil şi cu el te poţi duce pe munte, chiar dacă nu ai semnal. Acolo găseşti şi detaliile tehnice ale traseului, lungimea, dificultatea lui, timp de parcurgere”, a precizat Fekete Ors.

De asemenea, pe site-ul Salvamont Harghita există şi un program în care turistul poate introduce anumite date, cum ar fi lungimea traseulului pe care doreşte să îl parcurgă, timpul avut la dispoziţie, zona pe care doreşte să o exploreze, iar programul îi dă mai multe variante, din care poate alege ce doreşte.

Te gândeşti că astăzi vrei să te duci pe un traseu de o oră, care să nu fie atât de abrupt, să fie în munţii Ciucului, cu o lungime 3 kilometri. Introduci aceste date şi programul îţi dă mai multe variante şi poţi să alegi pe care vrei”, a explicat şeful salvatorilor montani harghiteni.

Continuarea, AICI

Articolul precedentNASA a anunțat o descoperire epocală: epava unei navete spațiale în Triunghiul Bermudelor
Articolul următorIntervențiile pompierilor din Harghita în ultimele 24 de ore