În ultimele 24 de ore, la nivel judeţean, pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a două incendii, o misiune de degajare a unui element de construcție desprins de pe un bloc, precum și pentru gestionarea unui număr de cinci misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD).

Astfel, marţi pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au acţionat, cu autoscara mecanică, pentru îndepărtarea unei bucăţi de tablă, desprinsă de vântul puternic de pe acoperişul unui bloc de locuinţe, situat pe Bulevardul Timişoarei, în municipiul reşedinţă de judeţ, fiind astfel înlăturat pericolul din zona intens circulată.

O altă intervenţie a avut loc pe strada Libertăţii, din municipiul Topliţa, un echipaj de pompieri din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa intervenind pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă. În urma evenimentului, produs, cel mai probabil, din cauza coşului de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, au ars pereţii şi tavanul casei, pe o suprafaţă de circa 10 mp. Din fericire, nu au existat victime.

Echipaje de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Atid au intervenit, aseară, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în zona DJ 136B, sat Inlăceni, comuna Atid, suprafaţă totală afectată fiind de aproximativ 3 ha de vegetaţie uscată, mărăciniş, lăstăriş.

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia. Arderea miriştilor, a resturile menajere ori a vegetaţiei uscate, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, reprezintă principalele elemente care conduc la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

 să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

 să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe  combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure, etc);

 arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;

 cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;

 să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Alte cinci intervenţii au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD), fiind asistate un număr de patru persoane adulte şi un copil. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a două afecțiuni medicale, iar trei intervenţii au fost în cazul unor traumatisme asistate de echipajele SMURD.

Articolul precedentISU Harghita: „Cei doi bărbaţi din Stânceni se aflau la muncă în momentul în care au fost electrocutaţi”
Articolul următorCampanie gigant de împădurire. Ministrul Mediului, Costel Alexe: Anul acesta, vom ridica 2.500 de păduri de la zero