În acest sfârşit de săptămână, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea unui număr de 24 de intervenții, la nivel judeţean, majoritatea (19 cazuri SMURD) pentru acordarea primului ajutor de urgenţă, iar intervenşie a fost pentru descarcerare.

În afară de aceste situaţii, echipajele de salvatori au participat ţi într-o misiune de căutare/salvare a unui minor în vârstă de 15 ani rătăcit duminică seară în Masivul Hăşmaş, în zona Vârfului Vitos.

„Aseară, 8 martie a.c., pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, alături de jandarmi montani, salvamontişti, pompieri voluntari, civili, au fost mobilizaţi pentru căutarea unui adolescent, în vârstă de 15 ani, rătăcit pe munte, la întoarcerea pe traseul Piatra Vitos (HR) – Bârnadu (Neamţ). Tânărul făcea parte dintr-un grup de cinci persoane, acesta fiind găsit, pe drumul forestier Şumuleu, de doi adulţi din grupul cu care plecase iniţial pe munte şi nu a necesitat acordarea de îngrijiri medicale”, se arată într-un comunicat al ISU Harghita.

Alte 19 intervenţii, înregistrate în acest sfârşit de săptămână, au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor unui număr de 19 adulţi. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a patru accidente rutiere, patru afecțiuni medicale, iar 11 intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD. Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

“Având în vedere informarea meteorologică de ploi moderate cantitativ și manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în zonele montane din sudul Transilvaniei, valabilă până pe data de 10 martie, ora 23:00, pompierii militari vor acționa pentru înlăturarea eventualelor efecte negative. Astfel, în intervalul menționat va ploua în toată regiunea. În zonele montane (Carpații Meridionali și de Curbură), în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15 l/mp. La munte, mai ales la altitudini de peste 1700 m, precipitațiile vor fi predominant sub formă de lapoviță și ninsoare”, transmite ISU Harghita.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Articolul precedentCopil de 15 ani, dispărut pe munte
Articolul următor3 incendii în week-end în judeţul Harghita. Pompierii fac un apel la cetăţeni să respecte măsurile pentru prevenirea incendiilor