În județul Harghita pregătirile pentru venirea Papei Francisc sunt în toi. Deja nu mai sunt locuri de cazare în județ, iar autoritățile se așteaptă ca la Șumuleu Ciuc să ajungă peste un milion de pelerini din tot estul Europei.

Papa Francisc va ajunge în România pe data de 31 mai. Va fi însoțit de o delegație de 30 de cardinali și peste 100 de jurnaliști acreditați la Vatican. La Șumuleu Ciuc va ajunge pe 1 iunie în jurul orei 11.00 cu elicopterul. Va sta 3 ore, o oră jumătate se va odihni, iar slujba va dura tot o oră și jumătate.

„Vom aloca fonduri pentru această activitate, vom solicita de la ambele guverne fonduri, atat de la Bucuresti cat si de la Budapesta pentru ca aceasta vizită este o reuşită a celor două state. Pentru evenimentele din săptămâna cu vizita Papai și a Rusaliilor, Consiliul Județean Harghita a alocat un milion de lei, dar vrea să mai ceară fonduri de la Guvernul României și al Ungariei.”, a declarat Borboly Csaba, preşesintele Consiliului Judeţean Harghita. 

Odată cu venirea Papei, autoritățile vor să îl beatifice pe episcopul Marton Aron. Deja s-au apucat să pregătească toate formalitățile. Totodată, fiecare localitate din Harghita va aduce pe dealul Şumuleu câte un stâlp funerar din lemn specific zonei. Acestea vor fi sfinţite de Papa Francisc şi se vor întoarce înpoi în localităţile de unde au fost aduse. Vizita Papei Francisc va fi la o săptămână înaintea sarbatoarii Rusaliilor în Calendarul Catolic. La această sărbătoare an de an se adună în jur de 300.000 de credincioși.

„Înseamnă că şi noi suntem importanţi pentru Vatican ,pentru Papa Francisc. Mii de oameni vin aici în fiecare an la pelerinajul de Rusalii şi ăsta e un foarte bun feedback pentru noi. Aici se întâmplă ceva din punct de vedere religios.” spus Borsodi Laszlo, responabilul cu comunicarea al Bisericii Franciscane.

În județul Harghita sunt doar 10.600 de locuri de cazare. Aproape toate sunt rezervate deja. Pentru a-i putea primii pe toți pelerinii se vor pregăti şi alte locuri de cazare.

„Vom pune la dispoziţie spaţii de cazare. Peste tot în judeţ vom încerca să amenajăm şcoli, săli de sport, cămine culturale, alte tipuri de clădiri care pot fi folosite şi chiar vom solicita familiilor să găzduiască.” a continuat Borboly Csaba, preşesintele Consiliului Judeţean Harghita.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cu bombe, cu rachete, cu mitraliere și pistoale nu poți construi. Dar cu argumente, da”
Articolul următorCaptură de lemn a poliţiştilor harghiteni