Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, solicită coaliţiei guvernamentale să găsească o soluţie pentru oprirea lucrărilor în cimitirul militar Valea Uzului.

„Există o situaţie care trebuie rezolvată foarte repede şi depinde Guvern. Şi am vrut să dăm un semnal. Situaţia din Valea Uzului din judeţul Harghita. După cum ştiţi, am scris o scrisoare premierului Dăncilă, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu, şi azi am discutat acum puţin mai detaliat cu domnul Tăriceanu. Trebuie să se găsească o soluţie administrativă în acest moment, pentru că nu se poate merge aşa cum a pornit primarul de la Dărmăneşti”, a afirmat, Kelemen, după întâlnirea cu Tăriceanu.

El a explicat că i-a relatat lui Tăriceanu situaţia de la graniţa dintre judeţele Bacău şi Harghita, din Valea Uzului.

„Am prezentat ce s-a întâmplat acolo şi am cerut prin mijloace administrative să fie oprit acolo tot ce se construieşte. Nu are primarul avize, de niciun fel, nici de la Ministerul Culturii, nici de la Apărare. Intră pe un teritoriu administrativ care nu-i aparţine. Hotărârea de Guvern din 2010 atestă că această zonă, Valea Uzului, inclusiv cimitirul de acolo, este în proprietatea publică a comunei Sânmartin şi în inventarul comunei. Deci intră în curtea vecinului şi începe să construiască acolo şi, dincolo de aceste aspecte administrative şi legale, el încalcă toate legile posibile şi imposibile din această ţară, inclusiv acordurile internaţionale. Există şi o chestiune morală, care trebuie discutată şi găsită o soluţie, pentru toate părţile. Şi am cerut stoparea lucrărilor de acolo, din Valea Uzului. Am discutat şi cu premierul şi cu preşedinţii celor două Camere despre aceste aspecte. (…) Nu se poate accepta ceea ce se întâmplă acolo”, a adăugat Kelemen Hunor.

Potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, „se poate găsi o soluţie” cu „puţină diplomaţie şi înţelepciune” pentru problema din Valea Uzului.

„Am discutat astăzi o problemă delicată – cea a cimitirului de pe Valea Uzului, unde cred că problema se poate rezolva rapid şi civilizat. Ţinând cont de sensibilităţile locale şi de faptul că trebuie acordat respectul necesar tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial şi în al Doilea Război Mondial, indiferent de naţionalitatea pe care o aveau la data războiului. Cred că se poate găsi această soluţie. Trebuie puţină diplomaţie şi înţelepciune. Cu domnul Kelemen am trecut în revistă această problemă şi am convenit că trebuie să facem fiecare pe partea lui nişte demersuri în aşa fel încât să găsim o rezolvare civilizată a acestei probleme”, a declarat Tăriceanu.

Cimitirul militar de la Valea Uzului (Uzvolgye) este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale unor militari decedaţi în Primul Război Mondial. Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în cimitir un monument în memoria soldaţilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Articolul precedentRugăciunile Papei Francisc, traduse simultan în română şi maghiară
Articolul următorCsikszereda Miercurea Ciuc, aproape de liga a 2-a după ce principala contracandidată a pierdut la masa verde