Miercuri, 16 noiembrie 2022, a intrat în vigoare Actul privind serviciile digitale (DSA). Acesta se aplică tuturor serviciilor digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut. Mai mult, actul creează noi obligații cuprinzătoare pentru platformele online de a reduce daunele și de a contracara riscurile online, introduce o protecție solidă a drepturilor utilizatorilor online și plasează platformele digitale într-un nou cadru unic de transparență și responsabilitate. Concepute ca un set unic și uniform de norme pentru UE, aceste norme vor oferi utilizatorilor noi protecții și întreprinderilor securitate juridică pe întreaga piață unică. 

  • Noi responsabilități pentru serviciile digitale

Actul introduce un nou set cuprinzător de norme pentru serviciile de intermediere online privind modul în care acestea trebuie să își conceapă serviciile și procedurile. Noile norme includ noi responsabilități pentru a limita răspândirea conținutului ilegal și a produselor ilegale online, pentru a spori protecția minorilor, pentru a oferi utilizatorilor mai multe opțiuni și informații mai bune. 

  • Garanții sporite pentru drepturile fundamentale online

Noile norme protejează drepturile fundamentale ale utilizatorilor din UE și în mediul online. Noile măsuri de protecție a libertății de exprimare vor limita deciziile arbitrare de moderare a conținutului de către platforme și vor oferi noi modalități pentru ca utilizatorii să ia măsuri în cunoștință de cauză împotriva platformei atunci când conținutul lor este moderat. Utilizatorii se pot plânge direct platformei, pot alege un organism de soluționare extrajudiciară a litigiilor sau pot solicita despăgubiri în fața instanțelor.

  • Noi competențe de supraveghere pentru Comisie 

Actul privind serviciile digitale creează un nivel fără precedent de supraveghere publică a platformelor online din întreaga Uniune, atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Comisia are competența de a supraveghea în mod direct platformele online foarte mari (VLOPs) și motoarele de căutare online foarte mari (VLOSEs), companii care, individual, ajung la peste 10% din populația UE, adică la aproximativ 45 de milioane de persoane. În plus, fiecare stat membru va trebui să desemneze un coordonator al serviciilor digitale, care va supraveghea alte entități care intră în domeniul de aplicare al actului, precum și VLOP-urile și VLOSE-urile în ceea ce privește aspectele nesistemice. Coordonatorii naționali și Comisia Europeană vor coopera prin intermediul unui Consiliu european pentru servicii digitale. Acest mecanism de cooperare la nivelul UE va fi stabilit între autoritățile naționale de reglementare și Comisie.

Pentru mai multe detalii click aici.

Articolul precedentUnități medicale mobile (caravane) de screening pentru cancerul mamar și cervical, finanțate prin PNRR. Ghidul, în consultare publică
Articolul următorCseke Attila: ”Am semnat contracte de peste 1 miliard de euro prin PNRR”