Mii de oameni au protestat în orașul Kocani, luni seară, cerând dreptate și măsuri împotriva corupției, după ce un incendiu izbucnit într-un club de noapte a ucis 59 de persoane.

Multe dintre victime erau la vârsta adolescenței.

„Nimeni nu ar trebui să moară așa – nimeni”, a spus un tânăr protestatar pentru BBC. „Acei copii aveau un viitor, aveau talente”, a adăugat el.

Clubul de noapte Pulse era plin de clienți care asistau la un concert al trupei de hip-hop DNK, când scânteile provenite de la artificii au aprins o parte din tavan.

Aproximativ 20 de persoane au fost reținute pentru interogatoriu în legătură cu dezastrul, inclusiv proprietarul clubului și câțiva foști oficiali guvernamentali.

Mulți locuitori din Kocani cred că din cauza corupției clubul improvizat a funcționat fără măsuri adecvate de siguranță.

Rudele tinerilor care sunt încă dați dispăruți stăteau la coadă în fața unui spital, luni, pentru a oferi mostre de ADN necesare identificării victimelor.

Kocani este un oraș cu aproximativ 25.000 de locuitori, situat la aproximativ 100 km est de capitala Skopje.

Supraviețuitori ai incendiului, transferați în străinătate

Peste 160 de persoane au fost rănite în incendiu, dintre care 45 au suferit răni foarte grave. Multe dintre ele au fost transportate pentru tratament de specialitate în spitale din Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia.

O aeronavă militară a MApN a fost implicată, luni, într-o misiune umanitară spre Vilnius.

La mitingul de protest, unchiul unui tânăr de 19 ani care a murit în incendiu a spus că „asemenea scene nu ar trebui să se mai repete niciodată.”

„Nici în timpul războiului de aici nu a fost atât de rău. Atât de mulți tineri și-au pierdut viața”, a completat el.

După ce au stat tăcuți o perioadă îndelungată, protestatarii au început să scandeze: „Vrem dreptate!”.

Mii de oameni au aprins lumânări, s-au îmbrățișat, au plâns și au scris mesaje de condoleanțe în piața centrală a orașului.

Un grup de adolescenți a atacat un bar, spărgând geamurile și devastând interiorul, crezând că aparține proprietarului clubului Pulse.

Flăcările s-au răspândit rapid deoarece tavanul era realizat din materiale inflamabile, a declarat ministrul de Interne.

Pance Toskovski a spus că „există motive să se suspecteze mită și corupție” legate de acest incendiu.

În momentul tragediei, în club se aflau 500 de persoane, deși se vânduseră doar 250 de bilete, a mai spus ministrul.

Autoritățile au declarat că licența clubului fusese obținută ilegal și că locația era, de fapt, un fost depozit de covoare, al cărui singur ieșire de urgență era încuiată în momentul incendiului.

Procurorul general Ljupco Kocevski a afirmat că în club existau doar două stingătoare de incendiu și că nu avea nici alarmă de incendiu, nici sistem de stingere cu apă.

Un grup civic din Macedonia de Nord a lansat un apel pentru ca oamenii din întreaga țară să se adune în piețele orașelor, marți, pentru a protesta.

Tragedia amintește de dezastrul din cubul bucureștean Colectiv, care a îndoliat România în 2015. 64 de tineri au murit într-un incendiu care a distrus localul.

Foto: REUTERS | Alexandros Avramidis

Articolul precedentELEVII DE CLASA A VIII-A SUSȚIN MARȚI PROBA LA MATEMATICĂ ÎN CADRUL SIMULĂRII EVALUĂRII NAȚIONALE
Articolul următorCOMERCIANȚII VOR FI OBLIGAȚI SĂ AFIȘEZE ADAOSUL APLICAT PRODUSELOR, POTRIVIT UNUI ORDIN ANPC