Mai mulţi oameni s-au adunat la cimitirul din Valea Uzului, duminică 12 mai, ca urmare a anunțului făcut cu privire la organizarea unui serviciu religios ecumenic de către Comisia de inițiativă și Consiliul Județean Harghita.

Persoane din toate colțurile regiunii și din Transilvania au protestat împreună împotriva hotărârii consiliului local din Dărmănești mai multe cruci în cimitirul militar.

Consiliul Județean Harghita a fost reprezentat de către președintele instituției Borboly Csaba și consilierul județean Becze István, alături de care au fost prezenți şi politicieni Covasna şi Brașov.

„A fost înălțător să vedem imensa mulțime adunată pentru ruga comună. Putem afirma că există colaborare, putere, interes și dorință comună în privința rezolvării acestei situații. Trebuie să fim mândri de faptul că ne putem baza unii pe alți și atunci când este nevoie, și când înfruntăm situații grele”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Primăria orașului Dărmănești prin intermediul unei hotărâri, a trecut în domeniul public terenul pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului, care aparține localității Sânmartin din județul Harghita, chiar dacă acest teren aparține domeniului public al localității harghitene, fapt dovedit și de o hotărâre guvernamentală din anul 2010. În cimitirul de la Valea Uzului unde sunt îngropați grăniceri din Divizia 10 a armatei austro-ungare, s-au ridicat cruci și un monument în memoria ostașilor necunoscuți români.

Organizatorii au dat citire unui protest în limbile maghiară și română, în care solicită cercetarea amănunțită a actului, tragerea la răspundere a celor vinovați, restabilirea situației inițiale, soluționarea urgență a situației hotarului dintre cele două județe, respectiv oferirea de scuze publice familiilor soldaților și națiunilor jignite.

Articolul precedentCJ Harghita caută firmă care să reabiliteze Drumul Judeţean 133
Articolul următorCOD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată