???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, roagă turiştii care întâlnesc, în drumeţiile pe care le fac, pui de cervide, să nu îi atingă pentru că aceştia vor fi abandonaţi şi să nu rupă florile ocrotite pentru a se fotografia cu ele, gest care reprezintă un adevărat dezastru pentru respectivele specii.

Hegyi Barna a explicat că în această perioadă au loc fătările la cervide – căprioară sau cerb -, iar puii sunt lăsaţi de ciute şi de căprioare în locuri mai ferite şi sunt alăptaţi periodic, iar între timp acestea merg să se hrănească, scrie Agerpres.

Oamenii care găsesc astfel de pui sunt rugaţi să nu pună mâna pe ei, să nu se apropie şi să-i lase în pace, pentru că aceştia nu sunt abandonaţi, ci mama se află în apropiere. În situaţia în care îi ating, părinţii nu se mai îngrijesc de ei, pentru că simt mirosul omului, situaţie care nu este întâlnită la păsări, al căror simţ al mirosului nu este atât de dezvoltat.

O altă mare problemă cu care se confruntă angajaţii Parcului Naţional o reprezintă câinii ciobăneşti, care găsesc şi mănâncă puii pe care ciutele sau căprioarele i-au lăsat temporar singuri.

Hegyi Barna a explicat că ciobanii trebuie să se limiteze la numărul de câini admis de lege, iar aceştia trebuie să poarte jujeu, care îi împiedică să alerge rapid sau în desişuri.

„Ciobanii să se limiteze la numărul de câini prevăzut de lege, iar aceştia să poarte jujeu, care îi împiedică să alerge rapid sau în desiş, după pradă. Dacă îl găseşte când puiul e foarte mic, nu prea are şanse, dar dacă puiul poate să alerge şi câinele are jujeu, nu îl mai poate prinde”, a explicat Hegyi Barna.

Acesta a atras atenţia şi iubitorilor de off road că este interzis prin lege să intre în fondul forestier sau pe pajişti, acolo unde prezenţa lor deranjează foarte tare animalele.

De asemenea, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş i-a rugat pe oameni să nu mai rupă florile protejate, pentru că gestul lor reprezintă un dezastru pentru specie, şi să se limiteze la a le fotografia şi admira.

„Văd pe net că toţi culeg narcise, culeg laleaua pestriţă, este un dezastru pentru flora ocrotită, flora autohtonă, adică toate speciile astea ocrotite, începând de la ghiocei, brânduşe, laleaua pestriţă sau narcise. Anumite specii de flori, cum ar fi orhidee, brânduşe, papucul doamnei, la noi sunt doar câteva exemplare şi dacă cineva rupe un fir sau două, deja pentru populaţia speciei este un dezastru, poate nu se va mai reface. Le spun oamenilor să se limiteze să le admire, să le fotografieze, să se aşeze lângă ele, dar să nu le culeagă, pentru că după o oră sau două aceste specii se ofilesc. Deci, numai să rupem, ca să arătăm bine în poze şi apoi să le aruncăm până ajungem acasă, nu facem decât un rău foarte mare rău speciei respective”, a conchis Hegyi Barna.

Articolul precedentCodul Portocaliu emis pentru județul Harghita a făcut pagube însemnate
Articolul următorCirculaţia în Miercurea Ciuc va fi oprită, în ziua vizitei Papei Francisc