Numărul proiectelor mari de investiţii în domeniul agricol şi al industriei alimentare depuse în cadrul programului de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc, finanţat de Guvernul Ungariei, a depăşit aşteptările.
„Până la termenul limită de la sfârşitul lunii ianuarie au fost depuse 73 de mari proiecte de investiţii, iar după analizarea conţinutului şi îndeplinirii criteriilor de participare, vor fi expediate săptămâna aceasta somaţiile de depunere a documentelor lipsă. Cea mai mică sumă solicitată, pe lângă contribuţia proprie de 50 la sută, este de 200 de mii de euro, iar cea mai mare 7,5 milioane de euro. Publicarea rezultatelor finale ale concursului de proiecte va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii aprilie.” a spus Mónika Kozma, directorul Fundaţiei Pro Economica din Târgu Mureş pentru cotidianul maghiar Krónika, preluat de MTI.
Directorul a continuat: „La toţi solicitanţii va fi verificată situaţia în teren, iar punctajul va fi acordat de către specialişti în drept şi în domeniul financiar. Aceasta a adăugat că va exista o analiză a proiectelor în România, dar şi în Ungaria, iar după o comparaţie între cele două va fi luată o decizie finală cu privire la proiectele câştigătoare.”
Proiectele venite din zona Ciuc se referă în primul rând la procesarea de cartofi, din zona Odorheiu Secuiesc la procesarea laptelui, iar în restul zonelor la creşterea animalelor.
“Din numărul mare al proiectelor depuse este limpede că în cele trei judeţe din Secuime sunt multe firme puternice din punct de vedere financiar, care au o viziune de dezvoltare şi potenţial comercial. La judecarea proiectelor diferenţa se va face în baza calităţii şi viabilităţii planurilor de dezvoltare.” a spus Mónika Kozma, citată de MTI.