Adeverinţa de la angajator este valabilă şi pe durata stării de alertă, iar navetiştii vor putea circula şi în baza legitimaţiei de serviciu.
Guvernul a adoptat în ședința de luni Hotărârea de Guvern prin care este declarată starea de alertă, în baza legii 55/2020 adoptată săptămâna trecută de Parlament. Documentul vine cu o serie de modificări față de precedenta hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, publicată vineri.
Locuitorii din comunele limitrofe pot circula în afara localității de domiciliu atât în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cât și în baza adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în cazul persoanelor care fac naveta zilnic la locul de muncă.
“A fost publicată luni în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. La Anexa 3, art. 2, alin. 3 s-a legiferat că pentru justificarea deplasării în afara localităţii persoanele prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, ori o declaraţie pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil. Deci este valabilă şi adeverinţa, în prima Hotărâre de Guvern nu era specificată (…) Deci se va circula cam ca şi până acum.”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.
Potrivit documentului „La solicitarea personalului instituţiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării interdicţiei (…) pentru justificarea deplasării în afara localităţii persoanele prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil”.
Inițial, documentul publicat vineri preciza că locuitorii pot circula doar în baza unei declarații pe propria răspundere.
Mai multe persoane ne-au scris pe pagina de Facebook întrebându-ne dacă, de exemplu, locuitorii din Arcuș, Ilieni, Sâncrai, Bodoc, Ozun, se pot deplasa în Sfântu Gheorghe fără declaraţia pe proprie răspundere.
Conform noii Hotărâri adoptată de executiv, se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
i) deplasarea pentru activităţi recreative sau sportive individuale desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului tineretului şi sportului sau al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, după caz;
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;
k) deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale.
Sursa: Realitatea de Covasna