Premierul Nicolae Ciucă anunță că România va putea debloca plata celei de-a doua tranșe de bani europeni prin PNRR, declanșată de lipsa unei reforme a pensiilor speciale. Șeful Guvernului le amintește miniștrilor implicați în reformă să transmită documentul către Bruxelles până în luna iunie.

„Legat de Cererea de plată numărul doi, am avut discuții la nivelul ministerelor de linie, împreună cu secretarul general, cu specialiștii din cadrul Guvernului cât și din cadrul Cancelariei, am discutat și cu reprezentanții Comisiei Europene. Avem șanse reale ca în perioada imediat următoare să clarificăm aspectele tehnice și să finalizăm ceea ce ne-am asumat, astfel încât să putem să beneficiem de finanțare pe cererea de plată cu numărul doi”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi, la începutul ședinței de guvern.

Nicolae Ciucă a transmis un semnal ministrului Muncii și celorlalți miniștri implicați în elaborarea proiectului pentru pensiile speciale să accelereze discuțiile pentu a fi gata înainte de luna iunie.

„Concomitent cu continuarea indeplinirii jaloanelor si asumarea indeplinirii jaloanelor pentru cererea de plată numărul trei, astfel încât ea să fie înaintată la Comisie nu mai târziu de finele primului semestru al acestui an”, a avertizat premierul Nicolae Ciucă.

Precizările făcute de premierul Nicolae Ciucă la ședința de guvern de joi vin după ce ministrul Muncii – Marius Budăi a răspuns acuzațiilor legate de întârzierea reformei pensiilor speciale și pierderea de bani europeni din PNRR. Acesta a explicat în urmă cu o săptămână că pensiile speciale nu sunt pentru tranşa doi din PNRR, ci pentru tranșa trei, pentru cererea de plată numărul trei, deci nu ar exista niciun risc al pierderii de bani europeni. Marius Budăi a explicat și că măsurile trebuie să reducă numărul celor care vor beneficia de pensia de serviciu.

„Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament. (…) Această lege (a pensiilor speciale, n.r.) este jalon pentru cererea de plată numărul trei din PNRR, cererea de plată numărul doi nu are nicio legătură cu acest subiect. Pensiile speciale nu sunt pentru tranşa doi din PNRR, ci pentru tranșa trei, pentru cererea de plată numărul trei. (…) Raportat la prevederile din PNRR, două concluzii sunt extrem de importante pentru noi, cei care am lucrat la acest proiect. În primă fază, se spune foarte clar din raport, toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensia de serviciu şi vor creşte ponderea pensiilor acestora, ca urmare a contribuţiilor plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv”, a declarat Marius Budăi pe 26 februarie, la un post TV.

Coaliția a decis formarea unui grup de lucru din toți miniștrii care „gestionează în prezent pensiile de serviciu” ca să elaboreze măsurile de reformă a pensiilor speciale în acord cu recomandările Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale de a scădea cheltuielile de la stat cu plata acestora.

„Obiectivele principale ale grupului de lucru sunt reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program. 

Noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii: Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv; Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate; Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu; Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale”, a transmis PSD pe 27 februarie.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentAlexandra Pacuraru către Petre Daea: „Sunteți plin de gargară!”
Articolul următorO casă de modă de fițe a folosit roboți militari ca să dezbrace modelele de pe podium