Nivelul de pregătire al şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita este, în continuare, foarte scăzut, respectivele persoane având şanse mici să îşi găsească un loc de muncă.

Potrivit datelor furnizate de directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, în prezent, aproximativ 65% din şomerii înregistraţi au maxim opt clase, procent care va creşte în următoarele luni, după ce ies din evidenţă absolvenţii de liceu. ‘Practic, în momentul actual, în jur de 65% din şomerii înregistraţi au maxim opt clase.

Este o valoare care variază sezonier. De ce? Acest procent scade în toamnă, ca urmare a înregistrării absolvenţilor de liceu, promoţia cea mai proaspătă, aceştia fiind absolvenţi de liceu evident că ei contribuie la îmbunătăţirea procentului (…) Dar, pe măsură ce aceşti absolvenţi vor ieşi din evidenţă, în cursul lunii ianuarie-februarie, procentul va creşte, cel mai probabil, undeva spre 75, chiar 80%’, a declarat, pentru AGERPRES, Tiberiu Pănescu.

Sursa citată a punctat faptul că aceste persoane îşi pot găsi cu greu un loc de muncă, fiind practic imposibil să fie incluşi la cursuri de calificare. Tiberiu Pănescu a mai precizat că în judeţ există un număr destul de mare de locuri de muncă vacante, cererea neputând fi satisfăcută în totalitate.

‘Din punct de vedere al cererii de locuri de muncă, în continuare în judeţul Harghita avem destul de multe oferte de locuri de muncă, din păcate nu reuşim să le satisfacem pe toate. Momentan avem 272 de locuri de muncă, oferite de aproximativ 70 de angajaţi. Cele ma multe locuri de muncă sunt în industria uşoară, cea de prelucrarea a lemnului dar şi în servicii, comerţ, dar şi prelucrarea metalelor’, a explicat şeful AJOFM Harghita. Datele statistice arată că, în cursul lunii octombrie, a crescut uşor numărul de şomeri din judeţ, rata şomajului ajungând la 3,79%, cu puţin peste media naţională.

‘Creşterea se datorează, în principal, reînregistrării unui număr de aproximativ 300-400 de persoane care, cel mai probabil, pe vremuri au beneficiat de venitul minim garantat, dar pe perioada verii, din diferite motive, au ieşit din evidenţele noastre, cel mai probabil pentru că au prestat munci sezoniere sau poate chiar s-au dus şi au lucrat în străinătate pe perioada verii şi, odată cu apropierea sezonului rece, se reîntorc la domiciliul şi se reînregistrează în căutarea unui loc de muncă’, a mai spus Tiberiu Pănescu.

Articolul precedentDirectorul medical SJU Sfântu Gheorghe: „Întâmpinăm mari dificultăţi cu victimele din accidente rutiere grave”
Articolul următorAcțiune de amploare într-un dosar de trafic de influență