O nouă ediţie a Cea1 Borsec Festival va avea loc în perioada 30 iulie şi 1 august, „în cea mai frumoasă staţiune ascunsă din Transilvania”, după cum spun organizatorii, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES urmând să verniseze, în cadrul evenimentului, o nouă expoziţie de fotografie intitulată „Natura în imagini”.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Culturale Secvenţe, producătorul Cea1 Borsec Festival, startul distracţiei va fi dat de Goran Bregovic, care va susţine în seara zilei de vineri, 30 iulie, „un concert eveniment” pe scena amenajată pe Pârtia Speranţa.

De asemenea, „serile festivalului vor răsuna în ritmurile celor de la Balkan Taksim, senzaţionala trupă Om la lună şi îndrăgitele formaţii maghiare Role, Koszika&The Hotshots şi magicianul violoncelului, Kalmus Felician”.

Duminică, 1 august, este programat un concert de muzică populară intitulat „Dor de cântec, Dor de joc, de frumos, Dor de Borsec”.

În comunicat se precizează că vedeta festivalului, „ceaunul”, revine la această ediţie, după un an dificil în care concursul de gătit nu a putut avea loc.

Demonstraţiile de gătit la ceaun vor fi admirate, apreciate şi gustate în zona Ceaunele lumii, unde echipe venite din cele 4 colţuri ale ţării vor găti preparate specifice diverselor etnii sau naţionalităţi, de unde nu va lipsi, evident, gulaşul secuiesc. Revine la festival şi echipa de Maeştri bucătari din Ungaria care vor găti o specialitate ungurească foarte apreciată la Budapesta într-un ceaun de 600 de litri. Nu vor lipsi lipovenii lui Ivan Patzaichin, ceaunul sârbesc, moldovenesc, mocănesc şi alte surprize pe care organizatorii le pregătesc la faţa locului„, se arată în comunicat.

În cadrul expoziţiei AGERPRES vor fi prezentate publicului 15 fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă cu imagini realizate de-a lungul timpului în staţiunea Borsec precum şi mai multe fotografii de natură surprinse de fotoreporterii AGERPRES în zone cunoscute ale ţării.

Expoziţia va fi vernisată vineri, în centrul staţiunii Borsec.

Programul festivalului mai cuprinde conferinţe pe teme de interes, proiecţii de filme, târg de produse tradiţionale şi handmade, ateliere de artă tradiţională ţărănească sau meşteşuguri ale meşterilor din zonă, dar şi concursuri de cros montan, orientare în alergare, demonstraţii de parapantă şi mountain bike, precum şi un concurs de şah.

Pe lângă expoziţia vernisată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, va fi prezentată şi o expoziţie realizată cu sprijinul Institutului Cultural Maghiar din Bucureşti şi intitulată „Băile Herculane (trecut şi prezent)”.

„Tot ce ne dorim în acest an este să reuşim, împreună cu cei care ne vizitează, o ediţie în care să fim cu toţii prudenţi şi responsabili, atenţi la cei din jur pentru a nu reveni la o situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte. Am pregătit un program, credem noi, minunat, vom fi extrem de atenţi la normele sanitare recomandate la ora evenimentului şi suntem siguri că vom rămâne doar cu amintiri frumoase”, a declarat Dan Burlac, producătorul evenimentului, citat în comunicatul menţionat.

Sursa citată mai subliniază că prin acest festival „se doreşte creşterea numărului celor care apreciază şi promovează frumuseţea, valorile culturale şi interculturale unice ale staţiunii, precum şi gastronomia autentică sănătoasă a zonei”.

Programul complet al evenimentului poate fi găsit pe pagina de Facebook a Ceaun Borsec Festival, unde se regăseşte şi regulamentul de participare, precum şi la Centrul de Informare Turistică din centrul staţiunii Borsec.

Evenimentul este organizat de Primăria Borsec şi Fundaţia Pro Borsec, cu sprijinul mai multor instituţii şi firme private şi este produs de Asociaţia Culturală „Secvenţe”.

AGERPRES

Articolul precedentValeriu Gheorghiță nu crede în stimulente în premii sau bani pentru vaccinare
Articolul următorAvertisment din partea vicepremierului pentru persoanele nevaccinate: Vor fi necesare măsuri de prevenţie