Pentru că a venit sezonul plimbărilor, iar mulţi turişti aleg să facă excursii pe munte, vă prezentăm câteva obiecte care nu ar trebui să lipsească din rucsacul nimănui. Judeţul Harghita are mulţi munţi şi multe păduri dese, astfel că aceste sfaturi vă sunt de folos oricând mergeţi pe cărări de munte. 

Pentru un pasionat de natură, obiectele se împart în două mari categorii: inutile și utile. Despre obiectele inutile nu are rost să discutăm. Spre exemplu, un ceaun din fontă este un obiect inutil pe munte.

Obiectele utile se împart, la rândul lor, în două categorii: cele indispensabile și cele de care te poți dispensa. O umbrelă poate fi un obiect util, dar poți renunța la ea, mai ales dacă ai o jachetă impermeabilă și nu mergi pe munte pentru prima dată. Un rucsac este indispensabil, scrie www.emunte.ro.

Există, însă, și obiecte din categoria „lucruri care îți pot salva viața”. Și despre acestea din urmă vom scrie mai jos.

  1. Un smartphone

Deși este o invenție care a apărut recent în istoria alpinismului și drumețiilor montane, utilitatea unui smartphone nu trebuie neglijată. Și vă oferim un singur exemplu, pentru a înțelege la ce ne referim: există aplicații dedicate iubitorilor de munte, iar una dintre ele este Salvamont.

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont. Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.

Însă nu te baza prea mult pe un telefon mobil. Bateria nu ține, în mod normal, mai mult de o zi, mai ales dacă îl utilizezi destul de frecvent, iar dacă te bazezi pe un smartphone pentru a te orienta și a aduna informații pe traseu, într-o jumătate de zi rămâi fără baterie, fără ceas și fără posibilitatea de a cere ajutor în caz de nevoie.

2. O lanternă frontală

Dacă te prinde noaptea în pădure sau pe platou și nu ai reușit să ajungi la cabană sau să instalezi cortul, cel mai util obiect din lume pentru tine va fi frontala. Te va ajuta să te orientezi, să ajungi la destinație în siguranță sau să găsești un loc bun de campare și să instalezi cortul. Să găsești lemne de foc, să găsești în rucsac lucrurile de care ai nevoie, să… Mai are rost să continuăm? Iar o astfel de lanternă frontală costă doar câteva zeci de lei. Iar acești leuți pot fi, la un moment dat, cei mai bine investiți bani din viața ta.

3. Sweedish Army Firesteel.

Ai ajuns la destinație, este târziu, ți-e frig și vrei să faci un foc, dar bricheta nu se aprinde, iar chibriturile sunt ude. Așa că poți scoate din rucsac o invenție extrem de utilă în astfel de situație. Se numește Sweedish Army Firesteel, face o scânteie cu o temperatură de 3.000 de grade Celsius și face mult mai ușoară apinderea oricărui foc. Prețul său este de doar 12 dolari pe Amazon, iar funcționalitatea sa este garantată până la 12.000 de aprinderi.

4. Un aparat GPS

Un aparat GPS are o utilitate incontestabilă și este, de departe, cea mai simplă metodă prin care eviți să te rătăcești. Are, însă, și marele său minus: semnalul fluctuant, mai ales atunci când ai mai mare nevoie de el, adică în pădure, în zone izolate.

Articolul precedentPoliţist ajuns în spital, după ce a fost bătut de un scandalagiu, la Zetea
Articolul următorŞcoala de vară ”Sănătate şi frumuseţe prin turism”, la Băile Tuşnad