Olanda pune la bătaie toate armele de care dispune pentru a bloca accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen. 

 

Oficialii olandezi ar fi încercat să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă aderarea României și a Bulgariei pe agenda Consiliu JAI din 8-9 decembrie, așa cum este preconizat, însă președinția cehă a Consiliului UE s-ar fi opus solicitării, potrivit unor surse MainNews

Olanda caută aliați

În același timp, potrivit sursei citate, guvernul olandez ar fi căutat chiar sprijinul și altor state în demersul său.

 
 

Astfel, Guvernul Olandei s-ar fi adresat liderilor politici din Suedia și Danemarca, țări care în trecut au mai avut obiecții în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Potrivit surselor invocate, Olanda ar fi eșuat deocamdată și în acest demers. De altfel, aici s-ar afla una dintre cheile importante ale procesului de negociere. În cazul în care olandezii eșuează să găsească aliați, vor rămâne izolați și astfel este puțin probabil să își mai exprime opoziția.

Care sunt scenariile posibile privind aderarea la Schengen 

 

Un scenariu posibil invocat ar fi aderarea României și Bulgariei la Schengen cu o serie de condiționalități, practic pe modelul în care cele două țări au fost admise în UE, iar acest lucru ar reprezenta o ieșire onorabilă pentru Guvernul Olandei condus de Rutte.

De altfel, potrivit sursei citate, nu poate fi exclusă nici posibilitatea unei decizii de aderare parțială a celor două țări, care ar însemna, de asemenea, o soluție de compromis, care a mai fost discutată în anii anteriori.

O aderare parțială ar presupune doar intrarea în Schengen cu porturile și aeroporturile, frontierele terestre fiind lăsate pentru o dată ulterioară. 

Parlamentarii români, scrisoare către aleșii Olandei 

Grupul Parlamentului de prietenie cu Olanda a transmis o scrisoare către aleșii din Legislativul olandez privind susținerea aderării României la Schengen, cerând o dezbatere inter-parlamentară pentru a-și susține argumentele. 

 

Parlamentarii români au susținut că, „în condițiile în care România îndeplinește, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen – securizarea granițelor, a aeroporturilor și porturilor românești -, amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetățenii români și companiile românești, cărora le produc pierderi de timp și resurse, cât și fluiditatea circulației mărfurilor pe piața unică europeană”.

Articolul precedentSărbătoare 12 noiembrie – CRUCE CU NEGRU în calendarul ortodox
Articolul următorCe trebuie să faci în fiecare dimineață – Obiceiul care îți va schimba viața