Peste 1.000 de copii harghiteni sunt implicaţi, în această vară, în activităţi derulate de Serviciul Public de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, care au rolul de a-i învăţa pe aceştia cum să se comporte pe munte, cum să evite eventuale incidente nedorite şi de a-i încuraja să petreacă mai mult timp în natură.

Şeful Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că numărul programelor derulate cu copiii şi tinerii este foarte mare în această vară, de la tabere de cicloturism şi tabere montane, până la drumeţii sau concursuri de orientare turistică.

„Avem atât de multe programe că nu avem nici un weekend liber, e chiar mai încărcat decât iarna, când avem permanenţă şi intervenţii. Este vorba atât de programe organizate de Salvamont, cât şi de tabere sau evenimente la care sunt invitaţi”, a explicat Fekete Örs.

Acesta a spus că atât în cadrul taberelor organizate de Salvamont, cât şi la evenimentele la care sunt invitaţi, salvatorii montani îşi adaptează prezentările în funcţie de vârsta participanţilor şi îi învaţă pe aceştia de la tehnici de supravieţuire şi noţiuni de prim ajutor, până la gestionarea unei situaţii de criză, cum ar fi întâlnirea cu ursul.

„În funcţie de vârstă, ne adaptăm programul astfel încât să fie interesant pentru fiecare. Încercăm să-i pregătim un pic pentru viaţă pe copii, să îi învăţăm cât mai multe, de la orientare după marcare turistice, tehnici de supravieţuire în pădure, cum să se adapteze la vremea rea, cum să comporte în areal montan, în natură, până la gestionarea unei situaţii de criză. Avem printre noi, din fericire, şi biologi şi ingineri silvici, care le oferă copiilor informaţii interesante. Aşa facem programul încât să le putem arăta cât mai multe lucruri din natură”, a declarat şeful Salvamont Harghita.

Acesta a spus că este vorba şi de o importantă muncă de prevenire a accidentelor şi a rătăcirilor în pădure, copiii de astăzi urmând să fie pregătiţi, atunci când vor deveni adulţi, să se comporte în areal montan.

Este o muncă importantă de prevenire, ca să îi învăţăm cum să se comporte, ce să facă dacă au fost muşcaţi de un şarpe sau au văzut un urs sau s-au întâlnit cu un animal sălbatic. E foarte bine şi pentru noi pentru că, spre exemplu, dacă învaţă cum să se orienteze după marcaje, facem o muncă de prevenire a accidentelor şi a rătăcirilor şi aşa şi munca noastră este uşurată. Cele mai multe şi cele mai grele probleme în anii 2010 au fost dispariţiile, acum nu prea avem astfel de situaţii. Sunt foarte puţine, dar asta este mulţumită şi muncii pe teren de marcare a traseelor, dar este foarte important şi faptul că acei copii cu care am lucrat în urmă cu zece ani sunt adulţi şi ştiu cum să se comporte„, a mai arătat Fekete Örs.

El a mai adăugat că în această vară sunt destul de multe intervenţii de căutare a persoanelor venite din alte judeţe la cules de ciuperci şi care, pentru că nu cunosc zonele, se rătăcesc şi au nevoie de ajutorul salvatorilor montani.

AGERPRES

Sursa foto: Ultrakids Camp / Facebook

Articolul precedentReduceri de personal la Ministerul Economiei
Articolul următorBărbat dat dispărut de familie a fost găsit decedat, cu ajutorul unității canine a Salvamont Harghita