Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat platforma online COVID-19 Știri Oficiale, care poate fi accesată la www.stirioficiale.ro.

Platforma online COVID-19 Știri Oficiale centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

“Operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României și digitalizarea Secretariatului General al Guvernului sunt priorități ale mandatului meu deoarece ne dorim ca prin informatizarea administrației publice să reconstruim încrederea în instituțiile statului. În această perioadă, în care populația este greu încercată, este esențial ca oamenii să fie foarte bine informați, din surse oficiale și verificate”, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.

Totodată, pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme:

Celelalte soluții digitale din ecosistemul dezvoltat de Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Agenția de Digitalizare a României care urmează a fi lansate în zilele imediat următoare sunt:

• stamacasa.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgență, colectarea rapidă de informații de la o populație foarte mare, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorități;

• datelazi.ro este locul unde utilizatorii vor afla dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica și dezinformarea prin stimularea transparenței;

• rohelp.ro este o soluție digitală cu ajutorul căreia se va putea face colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor, de orice fel, prin conectarea ONG-urilor abilitate cu oferta de resurse pusă la dispoziție.

• cemafac.ro este aplicația prin care românii vor putea evalua corect și rapid deciziile pe care trebuie să le ia ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale;

• diasporahub.ro este platforma digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgență, vor fi colectate rapid informații de la o populație foarte mare și va fi facilitată o evaluare constantă, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru reprezentanții autorităților române în țara de reședință.

De asemenea, a fost lansată extensia de browser “covid-19 știri oficiale”, care identifică în orice pagină web expresii cheie și adaugă peste acestea un ”infobox”, care trimite către sursele oficiale de informare.

Extensia poate fi instalată pe Google Chrome și pe Firefox Mozilla și vine în completarea soluției digitale stiroficiale.ro.

Conceptul este dezvoltat ca parte din programul Civic Labs al Code for Romania.

“Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

 

Articolul precedentCopii de 13 şi 14 ani din Harghita, cercetaţi pentru furt calificat şi conducerea fără permis a unei maşini neînmatriculate
Articolul următorAutocamion încărcat cu rumeguş răsturnat pe DN 13A, lângă Staţiunea Homorod