Miercuri, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita au fost solicitate să intervină pentru stingerea a două incendii izbucnite în Odorheiu Secuiesc şi Mereşti.

În jurul orei 16:00, două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au intervenit, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din municipiul Odorheiu Secuiesc.

„Flăcările se manifestau la o afumătoare, incendiul propagându-se cu repeziciune şi la o anexă gospodărească din imediata apropiere. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ o jumătate de oră”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

În urma producerii evenimentului au ars afumătoarea din lemn pe o suprafață de circa 1,5 mp;  aproximativ 15 kg carne de porc pusă la afumat şi 4 mp din peretele anexei învecinate. 

Salvatorii reamintesc următoarele norme de apărare împotriva incendiilor:

  • se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;
  • se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Cel de-al doilea incendiu a avut loc tot miercuri, în jurul orei 18:00, la o casă de locuit din comuna Mereşti. Peste 30 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Mereşti şi Lueta au intervenit, timp de peste două ore, pentru stingerea și limitarea pagubelor produse în urma acestui incendiu.

„Au ars aproximativ 50 mp din acoperişul cu învelitoare din ţiglă, şi tavanul din lemn al casei, mobilier şi electrocasnice din două camere. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 38.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 18.000 lei. În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ISU Harghita.

Respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe perioada sezonului rece şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

Articolul precedentDouă incendii și 18 situații de urgență gestionate de ISU Harghita în ultimele două zile
Articolul următorȘofer cascador la Miercurea Ciuc: s-a urcat cu mașina pe o bordură și a rămas suspendat pe un ghiveci ornamental