Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei demararea procedurilor de conciliere privind stabilirea graniţei cu judeţul Bacău, urmând să se emită un ordin comun cu prefectul judeţului învecinat.

„Prin ordin comun al prefectului judeţului Harghita şi prefectului judeţului Bacău, din componenţa comisiilor vor face parte prefectul şi subprefectul, reprezentantul Cadastrului, reprezentantul Consiliului Judeţean, primarul unităţii administrativ-teritoriale care este la graniţă cu Bacăul, un reprezentant al Ocolului sau Direcţiei Silvice şi secretarul judeţului”, a precizat prefectul Harghitei.

Între mai multe localităţi de la limita judeţelor Harghita şi Bacău există dispute privind hotarul administrativ, cel mai cunoscut caz fiind cel legat de cimitirul de la Valea Uzului, despre care primăria harghiteană Sânmartin spune că îi aparţine, iar primăria din Dărmăneşti (judeţul Bacău) susţine că se află pe domeniul său public.

Prefectul a amintit că, potrivit legi, dacă în cadrul procedurii de conciliere nu se ajunge la nicio înţelegere, unitatea administrativ-teritorială direct interesată trebuie să acţioneze în judecată cealaltă localitate, „urmând ca instanţa să se pronunţe pe grăniţuirea respectivă”.

Prefectul a punctat faptul că, de la ultima procedură de conciliere, nimeni nu a recurs la instanţă pentru stalibilirea graniţelor.

„Nu e doar Sânmartin, sunt mai multe unităţi administrativ-teritoriale: Frumoasa, Păuleni Ciuc, Lunca, Ciucsângeorgiu, Plăieşi; sunt mai multe unităţi administrativ-teritoriale, urmează să mergem cu toţii să întâlnim cu judeţul Bacău şi să continuăm procedura de conciliere, pentru că, practic, aceasta a avut loc tot la iniţiativa mea, în 2012, în 10 octombrie, dar părţile nu au ajuns la un numitor comun. Sigur că părţile interesate trebuiau să meargă în instanţă, ceea ce nu s-a întâmplat. Bineînţeles că prefectul e de vină. Prefectul nu e de vină! Din 2012, suntem în 2019, deci de şapte ani am iniţiat eu procedura de conciliere cu judeţul Bacău. Există procesul verbal, putem să-l arătăm”, a declarat prefectul Harghitei pentru Agerpres.

Articolul precedentFOTO Au început lucrările pe DJ 127A, drumul rupt de apă la Valea Rece
Articolul următorCsaba Borboly a vorbit în Europa despre calamităţile naturale din Harghita