Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Informaţia a fost confirmată, miercuri, într-o conferinţă de presă, de rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a spus că preşedinta Ungariei este de confesiune reformată, dar va participa cu evlavie la pelerinaj.

„Da, va fi aici, la pelerinaj (preşedinta Ungariei – n.red.). Doamna preşedinte este de religie reformată, dar vine cu mare evlavie aici, la Şumuleu, prima dată când vine”, a spus părintele Timár Sándor Asztrik.

De asemenea, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, va participa la eveniment, el fiind prezent în fiecare an, alături de soţie, de pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

Potrivit informaţiilor furnizate de părintele Timár Sándor Asztrik, motto-ul din acest an pelerinajul a fost ales dintre-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 ani de la înfiinţarea Ordinului Franciscan şi este: „Te salut, Stăpână, Sfânta Regină, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică”.

Slujba solemnă din sâmbătă Rusaliilor, din şaua dealului Şumuleu, locul pelerinajului, va fi oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovács, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica va fi rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal.

Marele eveniment va începe vineri seara, la ora 18.00, când se va oficia o liturghie de deschidere a pelerinajului în biserica franciscană, toată noaptea pelerinii fiind aşteptaţi să se roage în lăcaşul de cult, iar o altă slujbă va fi oficiată sâmbătă dimineaţa, de la ora 7.00.

Părintele Timár Sándor Asztrik a spus că la procesiune vor veni foarte mulţi pelerini din ţară dar şi din Ungaria, fiind anunţată prezenţa unor pelerini şi din Australia, Suedia sau SUA. De asemenea, foarte mulţi credincioşi, mai ales cei din Harghita, dar şi unii din Ungaria, vor veni pe jos la locul unde se va oficia liturghia din Sâmbăta Rusaliilor.

Acesta a mai arătat că oamenii vin la pelerinaj să se roage Fecioarei Maria şi i-a îndemnat „să fie deschişi la harurile pe care le primesc aici”.

Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că la eveniment se aşteaptă participarea a peste 300.000 de persoane, punctând că autorităţile sunt pregătite pentru marele pelerinaj.

„Suntem pregătiţi pentru pelerinajul de Rusalii, aşteptăm un număr mare de pelerini ca şi anul trecut. Estimările noastre, anul trecut, au fost peste 300.000 de oameni, nu aşteptăm mai multe persoane, pentru că deja suntem într-o perioadă normală, în care toţi cei care doresc să ajungă la pelerinajul de Rusalii s-au decis deja şi au făcut paşii importanţi. Ne-am organizat cu bucurie pentru un pelerinaj în condiţii optime, normale, împreună cu mănăstirea franciscană. Din fericire, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când au fost aceleaşi condiţii, a arătat că deciziile noastre de închideri de drumuri în anumite tronsoane de intrare în oraş, care sunt folosite pentru parcări sau organizare amănunţită a ce se întâmplă în jurul bazilicii sau sus în şaua Şumuleului, au fost corecte şi sperăm ca şi anul acesta să se întâmple în aceleaşi condiţii”, a declarat Korodi.

Acesta a mai spus că în zona pelerinajului va fi închisă circulaţia încă de vineri seara, iar cei care se cazează în împrejurimi trebuie să ajungă la spaţiile de cazare vineri după-amiaza.

El a ţinut să adauge că vor fi multe limitări de acces pentru autovehicule, în zonă, până duminică după-amiază, dar se va putea ajunge fără probleme pe jos.

AGERPRES

Articolul precedentCod galben de furtuni în Bucureși și 27 de județe
Articolul următorANPC sancționează alte 8 bănci din România. Banca de stat, unde mulți români își țin economiile, inclusă în tăvălugul amenzilor