Crescătorii de suine din România reclamă prețuri tot mai ridicate la purceii pentru îngrășat. Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), Mary Pană, atrage atenția că prețul unui purcel pentru îngrășat este mai mare cu peste 50% decât în urmă cu un an.

Datele ACEBOP indică un preț mediu de 53 de euro / cap de purcel, la poarta furnizorului, suma fiind cu 57,8% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2018.

În privința carcaselor de porc, scumpirea este de 32,7% față de nivelul de preț de acum un an. Astfel, media de preț în euro / 100 de kilograme greutate carcasă este în prezent de 184,3 euro.

Pesta porcină îngrașă prețurile. Nu scapă nici fermierii covăsneni

În preajma sărbătorilor de iarnă prețurile vor crește din nou spun specialiștii. Porcii din ferme sunt tot mai puțini, iar carnea din import este mai scumpă.

În urmă cu mai bine de două săptămâni, prezenţa virusului pestei porcine a fost confirmată într-o exploataţie de porci Mangaliţa din localitatea covăsneană Aita Mare, iar în urmă cu câteva zile directorul DSV Covasna a anunţat că pe lângă cadavrele celor trei porci mistreţi găsiţi la sfârşitul săptămânii trecute pe fondul de vânătoare Brăduţ, la care s-a confirmat boala, au mai fost depistatate încă trei cadavre la graniţa dintre fondurile de vânătoare Cormoş şi Herculian, la Brăduţ şi Herculian.

Pentru prevenirea extinderii bolii, autorităţile au dispus zilele trecute o serie de măsuri, printre care lichidarea tuturor mistreţilor din zona afectată, precum şi a animalelor răpitoare.

În acest an, primele focare de pestă porcină au fost semnalate în luna februarie, în gospodării din localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, fiind sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci.

Articolul precedentAmenda vicepreședintelui CJ Covasna pentru Valea Uzului, anulată în instanță
Articolul următorGuvernul Orban a obținut votul de învestitură după ce 240 de parlamentari au votat ”pentru”