Biroul Electoral Central a validat 12 candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.

Lista îi include pe Nicuşor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Şandru, Cristian Terheş, Anamaria Gavrilă, Silviu Predoiu, Daniel Funeriu, Sebastian Constantin Popescu şi Ioan Banu Muscel.

În cazul lui Sebastian Constantin Popescu, reprezentând Partidul Noua Românie, Biroul Electoral Central a sesizat organele de anchetă penală.

AUR va decide până, joi, dacă îl menţine sau nu în competiţie pe liderul George Simion.

Cealaltă variantă a polului politic care se autointitulează suveranist este Anamaria Gavrilă, șefa Partidului Oamenilor Tineri.

Deputatul Mugur Mihăescu a spus că vor exista discuţii între reprezentanţii celor două formaţiuni şi analize asupra sondajelor realizate.

„Au fost două candidaturi tocmai ca să existe o rezervă. Indiferent, nu că doamna Gavrilă e rezervă sau domnul George e rezervă, ci pur şi simplu ca, în cazul în care, Doamne fereşte, se mai întâmpla vreun derapaj, să fim asiguraţi cu măcar o candidatură suveranistă”, a explicat parlamentarul, citat de Radio România Braşov FM.

Contestația Dianei Şoşoacă a fost respinsă.

Eurodeputata a amenințat că le va trimite scrisori tuturor liderilor importanţi ai lumii, după cele trimise în Statele Unite şi în Rusia.

Pe 20 martie, candidaturile şi semnele electorale validare rămân definitive, iar pe 22 martie se va stabili ordinea candidaţilor pe buletinul de vot.

Votul și diaspora

Peste 5.000 de cereri de vot prin corespondență au fost înregistrate, până luni, pe platforma Autorității Electorale Permanente.

Procesul de înregistrare pentru votul la secțiile din străinătate s-a încheiat pe 4 martie, cu un total de 2.611 cereri depuse. 2.238 dintre acestea au fost validate.

Cererile permit organizarea unor secții de votare în localitățile unde cel puțin 100 de alegători au solicitat acest lucru, cu acordul autorităților din țările respective.

Potrivit AEP, românii din diaspora pot vota la orice secție de vot din afara țării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu pe portalul oficial.

Înscrierea pe platformă este obligatorie doar pentru cei care doresc să voteze prin corespondență sau pentru a solicita înființarea unei noi secții de votare într-o anumită localitate.

Pentru cei care încă doresc să opteze pentru votul prin corespondență, termenul limită de înscriere este 20 martie, ora 23:59.

Alegătorii trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate și să depună documentele necesare care poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Articolul precedentANM: COD GALBEN DE VÂNT, MARȚI, ÎN ROMÂNIA. JUDEȚELE VIZATE
Articolul următorFOTBAL: ÎNCĂ 2.000 DE BILETE PENTRU ROMÂNIA – BOSNIA