Din anul 2012 şi până în prezent au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu un număr aproximativ de 1500 de persoane vârstnice, aproximativ 20 persoane pe lună. Aceste servicii sunt prestate de către Caritas, un furnizor autorizat și finanțate în mare parte de către Consiliul Local Bălan. În acest sens, din 2012 și până în prezent au fost plătiți de către primărie un total de aproximativ 200 000 lei pentru îngrijirea bătrânilor din oraş.

Având în vedere faptul că Primăria oraşului Bălan nu are acreditare pentru a presta servicii de îngrijire la domiciliu, soluţia alternativă a constituit-o achiziţionarea de servicii sociale de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru persoanele vârstnice.

Astfel, prin Hotărârea Consiliului Local Bălan nr. 61/2012, s-a aprobat externalizarea serviciilor medico – sociale de îngrijire la domiciliu prin transferul de responsabilităţi privind acordarea acestor servicii către Organizaţia Caritas Alba Iulia – filiala Miercurea Ciuc, începând cu 17.09.2012.

Pe parcursul verificărilor efectuate de către Serviciul de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară, beneficiarii au declarat că sunt foarte mulţumiţi de serviciile acordate de către asociaţie.

O parte din pacienţi solicită doar servicii medicale ca mobilizarea persoanei total dependente, administrarea medicamentelor subcutanat, îngrijire plăgi simple/suprimarea firelor, plăgi suprainfectate, escare simple, în timp ce alţii necesită şi servicii de ordin social precum efectuarea de cumpărături, plata facturilor, intermediere relaţie medic – pacient, procurare de medicamente, etc. De asemenea, în desfăşurătorul de activităţi al perioadei de raportare există şi operaţiuni menite să asigure igiena corporală a pacienţilor asistaţi, precum spălarea parţială sau generală, îngrijirea părului şi a unghiilor, precum şi aplicarea scutecelor de unică folosinţă.

În prezent, potrivit Contractului pentru acordarea de servicii de îngrijiri la domiciliu, încheiat între Asociaţia Caritas Alba Iulia Asistenţă Medicală şi Socială pentru o perioadă de 12 luni, s-au achiziţionat un număr de 585 de ore de îngrijire la domiciliu pentru
persoanele vârstnice, la o valoare totală de 30.420 lei, preţul unitar al unei ore de îngrijire la domiciliu fiind de 52 lei.

Articolul precedentImperial Wet țintește finala Ligii 1
Articolul următorControverse în ceea ce priveşte ursul care a omorât mai multe oi la Avrămeşti