Un program gratuit de depistare a cazurilor de tuberculoză urmează să se deruleze în judeţele Mureş, Braşov, Sibiu, Harghita şi Covasna. Este un proiect al Ministerului Sănătăţii lansat în condiţiile în care România are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Programul este coordonat de la Târgu Mureş.

Programul beneficiază de fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi fonduri europene. La fel ca în celelalte regiuni ale ţării şi în regiunea centru în prima etapă va fi selectat un grup ţintă din rândul populaţiei vulnerabile, având prioritate persoanele de la ţară, cele fără adăpost care suferă de dependenţa de alcool, droguri, respectiv deţinuţii.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, doctor Ianoşi Edith: „Acest program se doreşte la nivel naţional, să depistăm dacă se va putea, poate este o premieră la nivel naţional, tuberculoza latentă, înseamnă că este o tuberculoză care încă nu este cunoscută, nu este diagnosticată şi nu are manifestări clinice. Oricine se poate adresa ca să facă aceste metode de depistare precoce a tuberculozei, 100% gratuită.”

În Mureş, Braşov, Sibiu, Harghita şi Covasna programul va debuta în luna septembrie şi se va încheia în anul 2023. România este ţara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. Peste 11.600 de îmbolnăviri au fost înregistrate anul trecut, relatează Rador.

Articolul precedent70% din profesorii din Harghita s-au definitivat pe post
Articolul următorCopil căzut pe un traseu turistic, în Valea Vârghișului