Aproximativ 40 de persoane – nevăzători, adulţi cu dizabilităţi, însoţitori sau părinţi ai copiilor cu dizabilităţi – au protestat vineri la Miercurea Ciuc, în faţa Prefecturii Harghita, faţă de proiectul de buget pe anul 2019.

În ciuda temperaturii de minus 12 grade Celsius, la protest au participat persoane în scaun rulant sau copii cu sindrom Down, însoţiţi de părinţii lor, nemulţumiţi că din proiectul de buget pe anul 2019 a fost omis sectorul social, care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi relateată Agerpres.

„Din păcate, Guvernul care a făcut proiectul de buget a omis în totalitate acel sector social care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi. Însoţitorii şi acele persoane care se ocupă cu copii cu dizabilităţi s-ar putea să piardă în totalitate banii şi salariile, pe care ar trebui să le primească de la primării. (…) Primăriile vor fi suprasolicitate şi nu vor avea posibilitatea să plătească. Sperăm ca Guvernul să revină asupra acestei decizii şi să ne ajute. (…) Acest buget a fost făcut atât de repede şi peste noapte, că nimeni nu a fost întrebat care ar fi efectele lui”, a spus Jozsa Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici Harghita pentru Agepres.

La rândul său, Erzsike Miklos, de la Asociaţia „Happy Down” din Miercurea Ciuc a precizat că este pentru prima dată în istoria democrată a României când statul face economie pe seama celor mai dezavantajate persoane, iar acest lucru este „dureros” şi „inadmisibil” într-o ţară europeană.

În judeţul Harghita sunt între opt mii şi zece mii de persoane care au nevoie de însoţitor sau îngrijitor şi care vor fi afectate de această măsură.

Articolul precedentAutorităţile din Harghita cer ajutorul locuitorilor pentru cazarea pelerinilor
Articolul următorUna caldă, alta rece pentru echipele de futsal din Harghita