Răsturnare de situație în cazul rachetei căzute pe teritoriul Poloniei, care a ucis două persoane. Surse oficiale, sub protecția anonimatului, au dezvăluit pentru The Independent că ucrainenii sunt cei care ar fi tras racheta respectivă.

Racheta care a lovit Polonia, marți seară, a fost trasă de forțele ucrainene în încercarea de a doborî un proiectil rusesc care se apropia, au declarat oficiali americani, citați de surse oficiale, informează Independent.

Și agenția de știri Associated Press relatează că primele constatări sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia, citând oficiali americani. 

Ministerul polonez de Externe a descris inițial racheta ca fiind „de fabricație rusă”, dar, după cum a relatat Patrick Wintour, editor diplomatic al The Guardian, ar putea include rachete sol-aer S-300 aflate în posesia Ucrainei.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, susține că există informații conform cărora racheta care a lovit Polonia nu a fost trasă din Rusia. 

„Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea.”, a mai adăugat Biden după o întâlnire convocată de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

„Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a mai spus președintele.

Oficialii polonezi au declarat anterior că o „rachetă de fabricație rusească” a aterizat într-un depozit de cereale din Przewodow, Lublin, la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina.

Ucraina continuă să mențină stocuri de armament de producție ex-sovietică și rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Explozia produsă în interiorul granițelor Poloniei, stat membru NATO, a provocat moartea a două persoane, declanșând o anchetă și o reuniune de urgență a membrilor Grupului celor Șapte (G7) care se aflau în Indonezia.

Articolul precedentMajorarea PENSIILOR | Marcel Ciolacu: „O să venim cu un pachet social, economic, foarte clar pe anul viitor”
Articolul următorAlertă națională – Tot mai multe persoane ajung la spital – Un bărbat a mâncat carne la garniță și a ajuns la urgență