Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o în faţa a peste 85.000 de pelerini.

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincţie din aur oferită de Suveranii Pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice.

Distincţia dăruită Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc este a doua înmânată unui loc de pelerinaj dintr-o ţară din Europa de Est, după ce astfel de trandafiri de aur au mai fost oferiţi unor sanctuare şi biserici din Polonia în 1979, 1987, 2006 şi 2016 de către Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc.

În actualul său pontificat, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia.

Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susţinută la Şumuleu Ciuc să convieţuiască în pace şi să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”, scrie Mediafax.

Articolul precedentCOD PORTOCALIU de ploi, în Harghita, în ziua vizitei Papei Francisc
Articolul următor141 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, ieri, la Şumuleu Ciuc