Şase incendii produse în ultimele patru zile în judeţul Harghita, din cauza coşurilor de fum necurăţate sau deteriorate, iar o persoană a fost rănită, transmit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita care au lansat un apel către cetăţeni să ia măsuri de prevenire pentru reducerea numărului acestor evenimente.

Pompierii militari au acţionat în ultimele zile pentru stingerea unor incendii izbucnite în locuinţe din localităţile Tulgheş, Văleni, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Borsec.

În acesta din urmă, proprietarul locuinţei a suferit arsuri de gradul I la nivelul capului şi membrelor superioare, fiind transportat la Spitalul Municipal Topliţa pentru investigaţii medicale amănunţite.

“Echipajele de stingere au acţionat pentru lichidarea incendiului, care s-a manifestat generalizat, la nivelul acoperişului locuinţei, pe o suprafaţă de circa 90 mp. Au ars acoperişul, în totalitate, mobilier, terasa şi uşa casei. În celelalte cazuri, forţele de intervenţie au constatat că ardea doar funinginea din coşurile de fum, incendiile fiind localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestora. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale”, a transmis ISU Harghita.

Pompierii harghiteni spun că în lunile reci ale anului, burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu, iar împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de „necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori, etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului”.

Cetăţenilor li se recomandăverifice şi să cureţe periodic coşurile şi burlanele de fum, iar dacă este cazul, să le repare cu ajutorul personalului specializat.

Articolul precedentContinuă scandalul la Ditrău. Petiţie semnată de 2.000 de localnici
Articolul următorSe circulă în condiții de iarnă în Pasul Creanga. Tirurile, oprite până la curățarea drumului